SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Finnish Junior Tour panostaa vahvasti pelaajien kehittämiseen

Kilpagolf28. Huhtikuuta 2017

Pelaajia ja valmentajia palvelevaan FJT:n Performance Center -palveluun kuuluu muun muassa pelitilastojen kerääminen.

Junioreiden kotimaisen ykköskiertueen, Finnish Junior Tourin, avausosakilpailu pelataan viikonloppuna Porvoon Kulloossa. Alkavaan kauteen lähdetään uusista lähtökohdista, sillä sopimus kiertueen pitkäaikaisen nimisponsorin Finnairin kanssa päättyi viime kauteen.

Täksi kaudeksi kiertuetta on kehitetty erityisesti pelaajien kehittymistä palvelevaan suuntaan. Kauden uutuutena ovat niin sanotut Performance Center -tapahtumat, joita järjestetään viidessä osakilpailussa: Gumbölessä, Vierumäellä, Tarinassa, Salossa ja Nivalassa.

Performance Center -päivien aikana järjestetään erilaisia valmennuksen tukipalveluita, kuten Trackman- ja Sam Puttlab -analyyseja, fysiopalveluita ja välinedemoja.

Suurempien kiertueiden tunnelmaa Finnish Junior Tourin kauteen tuo myös Performance Center -kokonaisuuteen kuuluva uusi tilastointikäytäntö, joka otetaan käyttöön heti avausosakilpailusta alkaen. Juniorit pitävät kilpailukierroksillaan kahta tuloskorttia, joista toiseen he kirjaavat normaalisti reikätulokset ja toiseen peliään koskevat tilastomerkinnät: väyläosumat, griiniosumat, putit, up & downit ja sand savet. Tilastoja kerätään kauden kaikissa osakilpailuissa.

”Yritämme parantaa ymmärrystä siitä, miten junnut peliään pelaavat. Meillä tulee olla parempi näkemys siitä, millä tasolla pelaajamme ovat. FJT:n tehtävänä ei kuitenkaan ole valmentaa pelaajia, vaan tuottaa lisää tietoa, jota pelaajat ja valmentajat voivat sitten hyödyntää parhaaksi katsomallaan tavalla”, sanoo Finnish Junior Tourin kiertuepäällikkö Eero Kangasniemi.

Kangasniemen mukaan Golfliiton uusi päävalmentaja Fredrik Jendelid on ollut FJT:n uudesta tilastointikäytännöstä mielissään. Jendelidin oma valmennusfilosofia nojaa pitkälti pelistä ja golflyönnistä kerättävään dataan.

Asiasta kiinnostuivat myös Suomessa huhtikuussa vierailleet R&A:n edustajat. Euroopan golfin katto-organisaatio väläytti vierailullaan jopa mahdollisuutta antaa tilastointimenetelmien kehittämiseen taloudellista tukea, kun pilottivuoden tulokset ovat selvillä.

Koko kiertueen kattavassa tilastoinnista on oleellista se, että kauden mittaan tilastoista kertyy mittava vertailuaineisto, jonka avulla voidaan vertailla keskenään sekä pelaajia että myös osakilpailuja ja kisakenttiä.

”Tilastointi tuottaa meille hyödyllistä taustatietoa kilpailujen järjestämisen kehittämiseen. Sen avulla voimme päätellä aiempaa paremmin esimerkiksi sen, onko kenttien virittämisessä kilpailukuntoon onnistuttu tavoitellusti”, Kangasniemi sanoo.