SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Catmandoo Finnish Junior Tour Performance Center laajentaa palveluitaan

Kilpagolf23. Huhtikuuta 2018

Ainutlaatuisen konseptin tavoitteena on tuottaa kilpajunioreille ja heidän tukijoukoilleen tietoa valmentautumisen tueksi

Kauden ensimmäinen Catmandoo Finnish Junior Tourin kilpailu pelataan viikonloppuna 28.-29.4. Kullo Golfissa. Golfliiton ideoima ja viime vuonna käynnistämä Performance Center saa jatkoa ja on mukana Kulloossa.  Catmandoo Finnish Junior Tour Performance Centerin palvelut tulevat lisäksi viiden muun FJT-kisan yhteyteen. Palvelut ovat ilmaisia FJT-pelaajille ja heidän taustajoukoilleen.

”Tarkoitus ei ole muuttaa pelaajien svingejä tai toimintatapoja siinä hetkessä vaan tuottaa tietoa valmentautumisen tueksi, mikä mahdollistaa oman harjoittelun kehittämisen”, kilpailukoordinaattori Eero Kangasniemi kertoo.

Performance Center jakautuu neljään erilaiseen palvelukokonaisuuteen: kierrostilastointiin, asiantuntijoiden vetämiin swingi- ja puttianalyyseihin Trackmanilla ja SAM Puttlabilla, luentoihin kilpaurheilijan uran muista puolista ja fysioterapiapalveluihin.

Uutena mukaan tulevat SAM Puttlab, fysiopalvelut sekä luennot. Myös tilastointimenetelmää on kehitetty.

”Haluamme tarjota mahdollisimman laajan tukiverkon nuorille kilpapelaajille. Vammojen ehkäisyn kannalta kehonhuolto ja kehonkartoitukset ovat avainasemassa. Lisäksi luennot pelin ulkopuolisista asioista ja urasta ovat tärkeä osa urheilijan matkalla kohti huippua”, Kangasniemi kertoo.

Kierroksien tilastointi tapahtuu uuden Anova-tilastointiohjelmiston kautta. Viime vuoden palautteen perusteella tilastointia on kehitetty nykyaikaisempaan suuntaan. Maailmalla laajasti käytössä oleva strokes gained -menetelmä mittaa yksinkertaistettuna kunkin lyönnin arvoa pelaajan kierrostuloksen muodostumisessa, ja vertaa sitä muihin pelaajiin. Pelaajan täytyy merkitä lyönnistä vain etäisyys ja alusta, jolta lyödään.

Myös maajoukkueet käyttävät samaa ohjelmistoa, mikä tekee vertailusta entistä helpompaa. Tilastointi on pelaajilla käytössään myös FJT-kisojen ulkopuolella, mutta ainakin kisat velvoitetaan tilastoimaan. Viime kauden tilastoinnin perusteella keskeiset kehityskohdat ovat tarkempien griiniosumien lisääminen ja puttaaminen. FJT:llä osuttiin griineihin noin 45 prosentin todennäköisyydellä, ja vain 11 prosenttia niistä oli alle viiden metrin päässä reiästä. Se tarkoittaa, että kierrosta kohden pelaajat saavat keskiarvollisesti alle yhden kohtuullisen birdiepaikan.

Performance Center palveluineen on osa junioreiden kilpagolfin kehitysstrategiaa. Kisatapahtumien määrää on viime vuosina kasvatettu ja osa kisoista on saatu mukaan WAGR-rankingiin. WAGR-statuksen kautta suomalaisten junioreiden kynnys kansainvälisiin kisoihin pääsemiseen ja lähtemisestä madaltuu. ”Kesäkauden osalta FJT-kisoja ei mahdu enempää kalenteriin, seuraavaksi mietitään mahdollisuuksia pidentää kautta”, Kangasniemi kertoo.

”Performance Center on oleellinen osa pelaamisen kehittämisen palveluita. Tilastoinnilla tutustutetaan pelaajia oman pelin seuraamiseen ja kehittämiseen – mikä pelissä ratkaisee ja mitä pitää kehittää.”

Samalla Golfliitto saa dataa junioreiden tämän hetkisestä tasosta. Ainakaan muualla Euroopassa ei vastaavaa tehdä kansallisella tasolla.

”Haluamme palvella valmentajia harjoittelun suunnittelemisessa, koska harva pääsee itse paikalle kisoihin. Kaikille FJT-pelaajien valmentajille tulee omat tunnukset Anova-palveluun, josta saa omien pelaajiensa tiedot sekä voi verrata FJT-kiertueen keskiarvoon tai parhaimmistoon, maajoukkueryhmään sekä kansainvälisiin huippuihin”, Kangasniemi summaa.