SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Askel kohti entistä yhdenvertaisempaa golfyhteisöä

Kilpagolf20. Toukokuuta 2018

Junior Challenge Tourilla ja E-Tourilla kilpailtiin yhdessä

Ruukkigolfissa pelattiin 20.5. sekä Junior Challenge Tourin että E-Tourin osakilpailut. Aamun ensimmäisissä lähdöissä kisaan starttasivat juniorit ja heti perään E-Tourin pelaajat. Ruukkigolfin kisapäivä on ainutlaatuinen, sillä koskaan aiemmin ei ole pelattu juniorikiertueen ja E-Tourin osakilpailua samalla kentällä samana päivänä.

”Yhteinen tapahtumapäivä tuo lisäarvoa molempiin kisoihin”, toteaa E-Tourin kiertuepäällikkö Teemu Toivonen.

Yhdenvertaisten ja avointen golfyhteisöjen luominen on yksi golfin toivotuista kehityssuunnista. Tämän tavoitteen edistämiseksi erityisgolfareille suunnatun E-Tourin osakilpailuja järjestetään tänä kesänä yhdessä muiden kisatapahtumien kanssa. Myöhemmin kesällä Aura Golfissa pelataan samaan aikaan yleisen sarjan lyöntipelin SM- ja erityisgolfin SM-kisat.

”Kisat ovat erilaiset, mutta niissä pelataan samaa golfia. Molemmat kisat voidaan pelata täysin samalla täysmittaisella kentällä ja samoilla lipunpaikoilla”, kertoo Toivonen.

Samalla kentällä pelaamisen tekee mahdolliseksi kiertueiden säännöt. Junior Challenge Tourilla noudatetaan juniorikiertueiden yleisiä kilpailumääräyksiä, E-Tourilla kiertueen omia kilpailumääräyksiä.

Tapio Eirtovaara (TiGo) nappasi voiton Stableford -sarjassa E-Tourin Ruukkigolfin osakilpailussa.

Kisatapahtumien järjestäminen yhdessä lähettää selvän viestin – golf todella sopii kaikille.

”Kuka vain voi pelata golfia, ja kuka tahansa voi jopa kilpailla!”, toteaa Teemu Toivonen.

Myös E-Tourin pelaajat näkivät kisojen yhdistämisen positiivisena ja tervetulleena uudistuksena.

Ruukkigolfin osakilpailun voittoon pelasivat Junior Challenge Tourilla Wilma Merenmies (RuG) tuloksella +2 (74) ja Lauri Suomalainen (StLG) tuloksella +3 (75). E-Tourilla voittoon pelasivat Cross -sarjassa Petri Takkunen (KarG) tuloksella +14 (86), Nett -sarjassa Heikki Syvälä (GT) ja Stableford -sarjassa Tapio Eirtovaara (TiGo).

Erityisgolfkiertue E-Tourin osakilpailut ovat avoimia kaikille liikunta-, kehitys-, näkö-, tai kuulorajoitteisille ja elinsiirron saaneille. Junior Challenge Tour on suunnattu yli 8-vuotiaille pelaajille ja se toimii karsintakilpailuna junioripelaajien ykköskiertueelle Catmandoo Finnish Junior Tourille.

Kotikentällään Ruukkigolfissa hyvässä pelivireessä ollut Wilma Merenmies nappasi voiton ja suuntaa ensi viikonloppuna FJT:lle Wiurila Golf & Country Clubille.

Golfympäristöistä esteettömiä

Esteetön ja yhdenvertainen Golfympäristö 2016-2018 on Suomen HCP Golf ry:n vetämä hanke, jota rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankkeen tavoitteena on selvittää, millaisia puutteita golfympäristöissä on esteettömyyteen liittyen. Selvitystä tehdään kenttäkohtaisesti, valittujen kriteerien pohjalta.

Lisäksi hankkeen kautta pyritään tarjoamaan apua esteettömien golfyhteisöjen luomiseen ja asenneilmaston muuttamiseen yhdenvertaisuutta tukevaksi.

Hankkeen avulla tuotetaan myös järjestelmä, jonka avulla pelaajat voivat itse arvioida golfympäristön esteettömyyttä.

Golf askeleen lähempänä Paralympialaisia

Alkuvuodesta 2018 kansainvälinen Paralympiakomitea (IPC) teki päätöksen, jonka seurauksena golf eteni kolmen muun lajin kanssa seuraavaan vaiheeseen matkalla kohti paralympialaisia. Golfilla ei siis ole tähän mennessä ollut paralympialajin asemaa, mutta kansainvälisen erityisgolfyhteisön suurena tavoitteena on saada golf mukaan vuoden 2024 Pariisin paralympialaisiin.