SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Ammattilaiset pääsevät mukaan lyöntipelin SM-kilpailuihin

Kilpagolf9. Toukokuuta 2016

Hämeenlinnassa heinäkuussa pelattavissa lyöntipelin SM-kilpailuissa parhaille ammattilaisille jaetaan myös rahapalkintoja.

Lyöntipelin SM-kilpailujen kunniakkaaseen historiaan kirjoitetaan tänä vuonna uusi luku: Golfliiton hallitus päätti viime syksynä avata kilpailun portit myös ammattilaispelaajille. Tarkoituksena on nostaa SM-kilpailujen profiilia ja houkutella mukaan kaikki Suomen parhaat golfarit, statuksesta riippumatta.

”Golfissa puhutaan niin paljon ammattilaisgolfista ja sen suurista palkintorahoista, että amatöörigolfin kilpi on vähän himmentynyt. SM-kilpailujenkin huomio on ollut vähäisempi kuin sen arvo”, sanoo Golfliiton kilpailupäällikkö Juha Juvonen.

Kilpailun ykköspalkinto on 3 000 euroa edellyttäen että ammattilainen voittaa kilpailun.

Tawast Golfissa Hämeenlinnassa 13.–16.7. järjestettäviin SM-kilpailuihin otetaan mukaan 100 miespelaajaa ja 32 naispelaajaa. Amatöörien ja ammattilaisten kesken paikat jaetaan tasan 50/50 ja 16/16. Golfliitto voi lisäksi myöntää kumpaankin sarjaan villejä kortteja. Mikäli ammattilaisten kiintiöt sarjoissa eivät tule täyteen, osallistujajoukkoa täydennetään amatöörien puolelta. Juvonen uskoo, että SM-kilpailu houkuttelee mukaan runsaasti ammattilaisia.

”Moni ammattilainen saa nyt mahdollisuuden yrittää sellaista, mihin ei amatööriurallaan yltänyt: he pääsevät mukaan tavoittelemaan Suomen mestaruutta. Uusi käytäntö voi vaatia ympäristöltä hieman totuttelua, mutta uskon, että prot kokevat tämän erittäin hyvänä asiana”, Juvonen sanoo.

Ammattilaisia houkutellaan mukaan myös rahapalkinnoilla, joita jaetaan miesten sarjassa 10 000 euron edestä. Rahoille yltääkseen ammattilaisen on sijoituttava kilpailussa kymmenen parhaan joukkoon. Kilpailun ykköspalkinto on 3 000 euroa edellyttäen että ammattilainen voittaa kilpailun. Myös naisten sarjassa on valmius jakaa rahapalkintoja, mikäli kilpailu houkuttelee ammattilaisia mukaan. Palkintopotin suuruus on kuitenkin vielä päättämättä.

Naisten puolella Tawastin SM-kilpailut osuvat harmittavasti peräkkäin LETAS-kiertueen Ruotsin osakilpailun kanssa. LETAS on monen Suomen kärkipelaajiin kuuluvan ammattilaisen pääkiertue, ja naapurimaassa Ruotsissa pelattava osakilpailu vetää varmasti monia puoleensa.

Lyöntipelin SM-kilpailut pelataan yhteiskilpailuna Audi Finnish Tourin kanssa, joten jaossa on myös kiertueen rankingpisteitä.

”LETAS:n päällekkäisyys on harmittava asia, etenkin kun pieni pelaajamäärä naisten sarjassa on ollut meille ikuinen ongelma. Mutta kilpailun ajankohta ei ollut meillä ajoissa tiedossa. Tulevien vuosien osalta päällekkäisyyksiä on yritettävä välttää”, Juvonen sanoi.

Naisilla on teoriassa mahdollisuus osallistua molempiin kilpailuihin, sillä SM-kilpailut päättyvät 16. päivä LETAS-osakilpailun alkaessa 17. päivä heinäkuuta. Näin kireää kilpailukalenteria moni tuskin kuitenkaan itselleen laatii.

Miesten puolella Tawastin SM-kisojen kanssa osuvat päällekkäin The Open Championshipin major-turnaus sekä Kanariansaarilla pelattava Challenge Tourin osakilpailu. Nordic Leaguessa ei kyseisellä viikolla kilpailla.

Lyöntipelin SM-kilpailut pelataan yhteiskilpailuna Audi Finnish Tourin kanssa, joten jaossa on myös kiertueen rankingpisteitä.

Ammattilaiset olivat kokeellisesti mukana Nordcenterin SM-kilpailuissa vuonna 1991, mutta kokeilu jäi tuolloin vain yhteen kertaan. Tällä kertaa ammattilaisten mukanaolosta on tarkoitus tulla pysyvä käytäntö. Nordcenterissä Suomen mestaruuteen ylsi ammattilaisena pelannut Ville Kalliala.