SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Alajärvi ja Riihijärvi Erkko Trophyn mestareiksi

Kilpagolf10. Elokuuta 2019

Lauantain finaalipäivä Finnish Amateur Championshipissa eli Erkko Trophyssa pelattiin jälleen kesäisissä olosuhteissa, ainoastaan tuuli oli hieman aiempaa voimakkaampi. Miesten voittaja oli jännittävien vaiheiden jälkeen selvä kahden lyönnin erolla kun taas naisten sarjassa mentiin uusintaan asti.

Talin kasvatti Markus Luoma keräsi ison yleisön kotikentällään.

Runsas yleisö eli mukana koko päivän ja etenkin Talin oma poika Markus Luoma keräsi miesten kärkiryhmälle ison joukon seuraajia. Päivään lähdettiin siis Luoman yhden lyönnin johdossa tuloksessa -6.

Alussa Luoma sai lisää eroa takaa-ajajiensa hermoillessa, mutta takaysillä alkoi tapahtua. Toiseksi viimeisessä ryhmässä pelannut Eemil Alajärvi ilmoittautui voittotaisteluun iskemällä kaksi tärkeää birdietä väylille 10 ja 12. Muutaman metrin eagle-putti 18. reiällä lipui hienoisesti ohi, mutta birdie korttiin ja kokonaistulokseksi -8. Kärkiryhmässä pelanneet Ilari Saulo ja Luoma eivät saaneet riittävää kiriä aikaan, joten Alajärvi nousi Erkko Trophyn valtiaaksi kierroksin 68-69-68/-8.

Kakkossija Ilari Saulolle tuloksella -6 ja kolmanneksi Matias Honkala tuloksella -5. Päivän kovin nousija oli viime vuoden mestari Alex Hietala, joka pelasi lauantaina koko kisan kovimman tuloksen 65 ja sijoittui yhdeksänneksi.

19-vuotias Alajärvi voitti viime viikolla Itävallan avoimet, mikä toi itseluottamusta Erkkoonkin.

”Mahtava fiilis, ollut aikamoiset kaksi viikkoa! Alkukausi oli vaikea, mutta valmentajani Timo Karvisen kanssa ollaan tehty pitkään hyvää työtä ja hienoa että se tuottaa tulosta.”

Aurinko Golfia edustava Alajärvi tiennyt tilannetta kunnes vasta viimeisellä väylällä näki kärkiryhmän tulostaulut, jolloin hän sai hengähdettyä hieman. Lähestymisessä 18.viheriölle puun kautta oli onneakin mukana, ja huojentunut Alajärvi teki helpon birdien.

”Onneksi joskus näinkin että kenttä antaa takaisin. Löin palloa kisan läpi erittäin hyvin, mutta putit eivät uponneet viime viikon tapaan.”

Kauden päätavoitteena on ollut päästä 500 joukkoon maailman amatöörirankingissa, ja kaksi peräkkäistä voittoa auttavat oikeaan suuntaan.

Maanantaina koittaa kuitenkin paluu koulunpenkille. Edessä ovat ylioppilaskirjoitukset ja lokakuussa armeijan Urheilujoukkoihin astuminen. Sitä ennen ohjelmassa on vielä kolme kisaakin, mutta ensi viikko on merkattu levolle.

Eemil Alajärvi juhli voittoa jo toista viikko putkeen.

Naisten sarjassa Kiira Riihijärvi johti tuloksella -3 tiivistä pelaajakatrasta ennen viimeistä kierrosta. Koko kärkiryhmällä Riihijärvi, Elina Saksa ja Anna Backman oli hankaluuksia etuysillä, ja toiseksi viimeisessä ryhmässä pelanneen Petra Salkon kaksi birdietä väylillä 11 ja 12 nostivat hänet kilpailun johtoon. Viimeiset väylät mentiin rinta rinnan kärjen osalta.

Talin kuuluisa viimeinen reikä tarjosi taas kerran dramatiikkaa. Salko päätti kierroksena bogiin ja päätyi kokonaistulokseen -1. Kärkiryhmästä Riihijärvi teki tarvitsemansa birdien ja pääsi tasatulokseen -1, kun taas Backman joutui tyytymään bogiin ja jäi ulos uusinnasta.

Petra Salko ylsi toiseksi Erkossa, joka oli hänen kilpauransa viimeinen kilpailu.

Uusinnassa pelattiin 18. väylä. Riihijärvi ja Salko löivät hyvät avaukset väylän vasempaan laitaan, ja molemmat saivat lähestymisensä griinin kanttiin. Salko chippasi takaforelta vähän lyhyeksi ja pyöräytti parin metrin birdiensä. Riihijärvellä oli helpohko työ viimeistellä birdie kahdella putilla griinin oikeasta laidasta, ja tulla kruunatuksi Finnish Amateur Championshipin voittajaksi tuloksin 71-68-73/-1. Toiseksi siis Petra Salko ja kolmanneksi Erika Danielsson.

Oululainen Riihijärvi ei vielä voittohaastattelussaan osannut uskoa mitä tuli tehtyä.

”Tosi hyvältä tuntuu, mutta vähän epärealistiselta. Vieläkin vähän jännittää, ei ole ehtinyt upota tajuntaan. Uusinnan lähestymisessä löin jännitysblokin, mutta se jäi hyvällä paikalle ja puttilinja oli selkeä.”

Viimeisillä väylillä hän näki Salkon tilanteen -2 tulostaululta ja tiesi tarvitsevansa putteja sisään.

”En tiennyt 18. griinillä että birdieni riittäisi uusintaan.”

Riihijärven kausi on ollut vaihteleva – collegessa hyviä tuloksia, mutta kesän EM-kisat olivat pettymys. Elokuun lopussa Riihijärvi aloittaa viimeisen college-vuotensa University of Tampassa.

”Hienoa lopettaa voittoon Suomessa, tästä saa itseluottamusta ja tsemppiä tulevaan.”

Palkintojen jaossa toiseksi sijoittunut Petra Salko sai vielä ylimääräiset aplodit, sillä pitkäaikainen naisten maajoukkueen kantava voima ilmoitti lopettavansa kilpagolfuransa tähän kilpailuun.

Talin kenttä oli upeassa kunnossa ja sai ansaittua suitsutusta kaikilta pelaajilta. Helsingin Golfklubi hoiti 54. Finnish Amateur Championshipin järjestelyt tunnetun laadukkaasti.

Tulokset TÄSTÄ.