SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

1.olympiapäivä: Välimäen avaus lupauksia herättävä, Samoojalla musta hetki

Kilpagolf29. Heinäkuuta 2021

Kärjessä yllätysnimet - suomalaisittain jäi vielä bensaa tankkiin

Miesten ensimmäinen kisapäivä Kasumigaseki Country Clubilla alkoi suomalaisittain upeasti. Sami Välimäki starttasi olympiaurakkansa kahdella birdiellä kuin suoraan pelikirjasta – avaus keskelle väylää, lyhyehköt lähestymiset lipun viereen ja putti sisään. 23-vuotiaan peli-ilme ja keskittyminen olivat hienoa katsottavaa. Sen jälkeen suomalaisen huippumeno vähän rauhoittui, ja muutama oikealle vuotanut pidempi lyönti toivat pari bogia korttiin.

Lyhyillä raudoilla lähestymiset pysyivät kuitenkin tulikuumina, ja 13.väylällä Välimäen melkein upotti wedgelyöntinsä. Momentumia huomiseen ja jatkopäiville piti yllä myös viimeisen väylän birdie-upotus noin viidestä metristä. Lopputulos -1/70 oikeuttaa tällä hetkellä puoleen väliin tuloslistalla, sijoitus tarkentuu kaikkien tultua maaliin. Eroa kärkeen on seitsemän lyöntiä, mutta paljon golfia on vielä edessä.

”Alku oli jees, nautin pelaamisesta. Välissä vähän tökki, rytmin kanssa oli ongelmia mutta sain siitä lopussa taas kiinni. Haetaan tämän päivän onnistumisista voimaa huomiseen”, hyväntuulinen Sami Välimäki summasi avauskierrostaan.

Pieni jännitys olympiadebyytistä jäi rangelle, ja ykköstiillä Välimäki oli valmis. Kasumigasekin East Course -kenttää hän kehui vuolaasti, ja piti sitä yhtenä parhaimmista pelaamistaan.

”Griinit ovat upeat, pallo kyllä uppoaa reikään jos sen sinne päin laittaa rullaamaan. Väylillä ei tullut juuri rullia, mikä pidentää lähestymisiä”

Torstaina lämpötila ja kosteus olivat Tokiossa tukalat, ja hautova ukkonen leijui ilmassa. Iltapäivä kuumeni entisestään, ja peli keskeytettiinkin vajaaksi pariksi tunniksi ukkosen takia. Välimäki pelasi aamun toisessa ryhmässä, ja pääsi hieman viileämpään olosuhteeseen.

”Kuumaa on. Mutta eikun juomaa koneeseen ja haetaan varjoa jos löytyy”, nokialainen veisteli.

Kalle Samoojalle jäi kirittävää seuraaville päiville. Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

 

Suomen Kalle Samoojan avauskierros jätti toivomisen varaa ja vaatii kirivaihdetta. Turkulainen aloitti kierroksensa sähäkästi birdiellä, mutta takaysin mustalla hetkellä väylillä 10-14 tuloskorttiin merkittiin kolme bogia ja tupla. Ukkoskeskeytys vihellettiin harmillisesti Samoojan viimeisellä väylällä, joten hän joutui odottelemaan pari tuntia päästäkseen viimeistelemään kierroksensa. Lopputulos +4/75 vie Samoojan tuloslistan hännille. Väyläosumia kierroksella merkittiin vain viisi kappaletta, joten kehityskohde on selvä.

”Huono päivä.Tiiltä lähti molempiin suuntiin enkä sitä saanut selvitettyä kierroksen aikana”, Samooja kertoo.

Tulostaso on Tokiossa ollut erinomaista. Kilpailun kärjessä ensimmäisen kierroksen jälkeen on -8/63 pelannut Itävallan Sepp Straka ja toisena lyönnin päässä on thaimaalainen Jazz Janewattananond. Tuloksessa -6 on tällä hetkellä kaksi pelaajaa, muun muassa Ryder Cupissakin pelannut Belgian Thomas Pieters. Suurimpina ennakkosuosikkeina lähteneet Yhdysvaltojen Collin MorikawaXander Schauffele ja Japanin Hideki Matsuyama eivät vielä rynnänneet kärkeen, mutta ovat perussuorituksellaan hyvissä asemissa kaksi tai kolme alle ihannetuloksen. Ensimmäinen kierros on vielä kesken viimeisten pelaajien osalta.

Perjantain lähdöt suomalaisilla ovat päinvastoin kuin tänään, eli Kalle Samooja lähtee Suomen aikaa 1.41 ja Sami Välimäki 3.36.

Tulokset ja lähtöajat TÄSTÄ.

Naisten golfjoukkue, Matilda Castren ja Sanna Nuutinen, saapui Tokioon torstaina iltapäivällä. Pelaajat viettävät tämän viikon treenaten olympiakylässä ennen siirtymistä hotelliin lähemmäs kisakenttää ensi viikolla.