SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Unified Golfkiertue käyntiin aurinkoisissa tunnelmissa

ErityisgolfGolfliitto8. Kesäkuuta 2021

Kankaisten Golfin kentällä Maskussa oli havaittavissa erityisen iloinen tunnelma, kun Special Olympics golfareiden ryhmä valmistautui kierrokselle viime sunnuntaina.

Iloon oli monta syytä, erityisin varmasti se, että haaveista oli vihdoin tullut totta ja Unified golfkiertueen ensimmäinen osakilpailu oli starttaamassa. Kilpailun johtaja Tuulia Suominen oli silmin nähden tyytyväinen. ”Olen innostunut ja iloinen – tää on ihanaa! Kun näkee näitä ihania iloisia kasvoja ja he ovat niin innoissaan. Ovat nyt ennen lähtöä tunnin verran ehtineet olla keskenään ja harjoitella ja oltiin vielä yhdessä nauttimassa evästä niin siis ihan oikeesti tää on nyt tätä juttua mistä mä tykkään! Erityiset pääsevät nauttimaan, kuinka ihanaa golf on”. Suominen kuvailee tunnelmiaan. Joukkueita lähti kentälle yhteensä 6, tuoreita Special Olympics golfareita oli osallistujissa jopa kolme. Pelimuotona oli yhdeksän reiän tasoituksellinen foursome, jossa joka toisen avauksen suoritti Special Olympics golfari ja joka toisen partneri.

Jos olivat pelaajat täpinöissään, olivat sitä myös vanhemmat ja paikalle kerääntyneet tukijoukot. Golf jo pelinä itsessään on yhdenvertainen tasoitusjärjestelmän ja eri aloituspaikkojen kautta. Tukijoukkojen äänistä kuului kuitenkin myös tyytyväisyys siihen, että laji tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia harrastamiseen ja kaikki mahtuu pelikentälle riippumatta omista lähtökohdista, taitoihin tai rajoitteisiin katsomatta. Tällä kertaa kannustusjoukot jätettiin klubin alueelle jännittämään, kun peliparit starttasivat kentälle. Näin toimien huomioitiin ensikertalaiset ja mahdolliset jännitysmomentit yleisön edessä, ykköstiille sentään päästettiin yleisö paikalle.

Kankaisten golfin kilpailutoimikunnan jäsen Jani Hyyryläinen pelasi ensimmäistä kertaa partnerin roolissa Special Olympics golfkonkari Jere Suomisen joukkuekaverina. ”Pyydettiin mukaan ja heti ilmoittauduin. Mukavaa lähteä Jeren kanssa pelaamaan, Jere on hauska tyyppi ja on kiva päästä pelaamaan yhdeksän reikää. Omakohtaiset kokemukseni vammaisen lapsen kanssa toimimisesta osaltaan auttavat kohtaamisessa ja siksikin uskaltauduin mukaan. Heiltä saa aina aidon tunteen ja arvostuksen toista kohtaan.” Hyyryläinen summailee tunnelmiaan ennen kierrosta. Kierroksen jälkeen pelipari oli edelleen hyvällä tuulella ja taidettiin ruokailun lomassa suunnitella jo seuraavaan osakilpailuun osallistumista samalla tiimillä.

Kurk Golfin Wivan Atrilalle oli isä järjestänyt partnerin oman esteen vuoksi. Wivanille partneri Riikka Vahtera oli entuudestaan tuttu ja tunnelma oli lähtiessä innostunut. ”On kiva päästä pitkästä aikaa pelaamaan Riikan kanssa. Yleensä pelaan iskän kanssa, mutta nyt kun iskä ei pääse pelaamaan ni vaihtui Riikkaan. Ja oon muuten menossa niiden luokse yöksi tänään” iloitsi Wivan, jolla kisaputki jatkui maanantaina E-Tourin toisen osakilpailun merkeissä Paraisten Archipelagia Golfissa.

Pelikentällä näkyi iloista ja ripeää toimintaa, kentällä ei tosiaan kuppailtu ja puristettu mailaa. Hyvän fiiliksen lisäksi, tulostaso oli oikein mainio. Wivan ja Riikka voittivat yhdeksän reiän kierroksen tuloksella 38. Toiseksi sijoittuivat serkukset ja ensikertalaiset Tatu ja Aku Kantonen tuloksella 43. Kolmanneksi taituroivat Jere ja Jani tuloksella 48. Wivanin voittajan puheessa korostuivat iloinen fiilis ja kiitollisuus kilpailun järjestämisestä.

Kiertue jatkuu heinäkuussa Pirkanmaan Golfissa 10.7. Kolmas ja viimeinen osakilpailu pelataan Turussa Harjattula Golfin kentällä 7.8.

Lisätietoja Unified golftoiminnasta Special Olympics päävalmentaja Tuulia Suomiselta tuulia.suominen@gmail.com, 044 733 4555

Paralympiakomitea, golf
Suomen HCP Golf, Special Olympics golf

Unified golfissa peliparin muodostavat kehitysvammainen golfari ja vammaton golfari. Vammattomia golfareita kutsutaan partnereiksi. Suomessa Unified golftoiminta on tuore, yksilötasolla Special Olympics golfareita on edustanut Suomea ansiokkaasti Maailmankisoissa. Unified golftoiminnan vakiintuessa, on mahdollista tavoitella edustuspaikkaa myös tässä sarjassa Special Olympics Maailmankisoihin. Seuraavat SO Maailmankisat järjestetään Berliinissä 2023.