SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Suomalaiset kärjessä kahdessa sarjassa Vierumäellä

GolfliittoKilpagolf26. Kesäkuuta 2017

Anna Backman karkuteillä vanhempien junioreiden SM-kisoissa Alastarossa.

Tawast Golfin Kerttu Hiltunen on ylivoimaisessa seitsemän lyönnin johdossa vanhempien tyttöjen sarjassa, ja Koski-Golfin Jesse Saareks johtaa nuorempien poikien kilpailua kolmella lyönnillä ennen Finnish International Junior Championshipin päätöspäivää. Kahdessa muussa sarjassa kärkitilat ovat ulkomaalaispelaajien hallussa, kun Sveitsin Nicola Gerhardsen johtaa P16-sarjaa ja Venäjän Natalia Guseva T14-sarjaa.

Kerttu Hiltusen (-3) peruspeli on tällä hetkellä niin hyvällä tasolla, että muilla ei tunnu olevan mahdollisuuksia pysyä hämeenlinnalaisnuorukaisen kannoilla. Hiltunen on repinyt kahden kierroksen aikana jo ratkaisevan tuntuisen seitsemän lyönnin eron toisena olevaan Sveitsin Yael Bergeriin.

Kerttu Hiltunen sanoi, että draivit olivat torstain kierroksella todella hyviä. Kuva Juha Hakulinen.

”Kierros oli aika samanlainen kuin eilen. Etuysille tuli yksi bogey, kun en osunut lähestymisellä greeniin. Takaysille tein sitten kaksi birdieä. Mutta peli oli sellaista peruspeliä”, putti- ja draivipeliään kehunut Hiltunen kertoi.

Nuoremmissa tytöissä venäläispelaajat ovat vallanneet kaksi kärkisijaa. Natalia Gusevan johtotulos on par, ja toisena oleva Kristina Ponomareva on hänestä vain lyönnin päässä. Guseva nousi kilpailun kärkeen hienolla 67 lyönnin kierroksellaan.

Kolmantena oleva Aulangon Golfklubin Oona Kuronen (+3) ja neljännellä sijalla oleva Aura Golfin Aada Rissanen (+4) lähtevät päätöspäivään ajamaan kärkikaksikon etumatkaa kiinni. Taktiikkakin tytöillä oli jo selvillä.

”Huomenna pitää olla tarkkana sään kanssa. Jos tuulee paljon, täytyy pitää pallo matalalla”, Kuronen suunnitteli.

”Ja pelata hyvin!” Rissanen lisäsi päättäväisesti.

Aada Rissanen ja Oona Kuronen pelasivat torstaina samassa ryhmässä, ja hauskaa näytti olevan. Kuva Juha Hakulinen.

Koski-Golfin Jesse Saareks (-2) laittoi ison vaihteen silmään torstain kierroksellaan. Uransa parhaan kierroksen pelannut Saareks kirjautti taululle lukemat 67. Se sai miehenalun syystäkin hyvälle tuulelle.

”Tämä oli ihan uusi juttu minulle, että pystyin pelaamaan kierroksen ilman bogeja. Tänään löin hyvin väyliä ja greenejä, enkä ottanut kertaakaan kolmea puttia. Se oli tämän kierroksen salaisuus”, Saareks sanoi hymyillen.

Tiukimmin Saaresta ovat hiillostamassa hänen kahden ensimmäisen kierroksen skotlantilainen pelikaverinsa Calum Scott (+1) ja Unkarin Kotel Bence (+2). Ulkomaalaiset pelikaverit eivät ole Saarekselle mikään uusi juttu.

”Olen nyt kolmatta kertaa tässä kisassa, eli olen pelannut yhteensä kahdeksan kierrosta tähän mennessä, ja minulla on ollut vain yksi suomalainen pelikaveri. Kyllä niitä ulkomaalaisia on saanut jututtaa, mutta pärjään englannilla ihan hyvin”, Saareks naureskeli hauskaa yksityiskohtaa.

P16-sarjassa voittotaistelu on todella tiukka. Kahden päivän jälkeen johtopaikkaa pitää yhä Sveitsin Nicola Gerhardsen (-1), mutta ero takatuleviin on vain yksi lyönti. Toista sijaa jakavat Ruotsin Algot Kleen ja Salo Golfia edustava Saku Tuusa. Neljännellä sijalla on myös suomalaisväriä; Sakke Siltala Kankaisten Golfista.

Gerhardsen tuli kierroksen jälkeen jo vanhasta muistista haastattelupaikalle, sen verran monta kertaa hän on FIJC-kilpailun kärkitilaa hallussaan pitänyt.

”Olen tyytyväinen siihen, että olen yhteistilanteessa -1. Mutta tänään minulla oli 17 greeniosumaa, mutta pelasin vain yhden alle parin. Puttaaminen ei vain ollut kunnossa tänäänkään. Etenkin lyhyissä puteissa oli ongelmia. Ne eivät vain mene sisään”, kovaa taistelua viimeisestä kierroksesta odottava Gerhardsen sanoi.

Anna Backman karkasi omille teilleen Alastarossa

Alastaro Golfissa pelattavien 18- ja 21-vuotiaiden lyöntipelin SM-kilpailujen toinen päivä käynnistyi varhain aamulla melko tyynessä ja puolipilvisessä kelissä. Toisen kilpailupäivän aloittivat 21-vuotiaat tytöt sekä 18-vuotiaat pojat.

18-vuotiaiden tyttöjen sarjassa Kanava Golfin Anna Backman vankisti ensimmäisenä päivänä hankkimaansa neljän lyönnin johtoaan upealla toisen kierroksen kaksi alle parin sujuneella kierroksellaan. Hän lähtee finaalikierrokselle ylivoimaisessa 11 lyönnin johtoasemassa.

Anna Backmanin lyönti on ollut varmassa kunnossa viime aikoina. Kuva Raul Fall.

”Huomenna lähden pelaamaan samaa peliä, koitan pitää kokonaistuloksen alle parin, eli tietenkin myös huomenna pitää pelaa alle parin. Huomenna vielä parempia lähestymisiä, ja koettaa vaan pitää avaukset väylillä, ettei tule yhtään virhettä”, suunnitteli iloinen Backman.

Aura Golfin Daniella Barrett pelasi torstaina tuloksen 77, ja nousi jakamaan toista sijaa yhdessä Koski-Golfin Krista Junkkarin kanssa. Kaksikko on yhteistuloksessa +8, ja heidän takanaan kahden lyönnin päässä neljäntenä on Aura Golfin Elina Saksa.

Sandra Salosella on yhden lyönnin etu päätöskierrokselle lähdettäessä. Kuva Raul Fall.

Ensimmäisen päivän jälkeen 21-vuotiaiden tyttöjen kärkikolmikon muodostaneet Sandra Salonen, Kiira Riihijärvi sekä Ellinoora Moisio pelasivat tänään kaikki kolme yli parin, 75 lyöntiä. Näin ollen Salonen lähtee huomiseen finaalikierrokseen yhden lyönnin johtoasemasta kokonaistuloksessa +3. Riihijärvi on toisena, lyönnin päässä Salosesta. 21-vuotiaiden tyttöjen parhaan kierroksen (73) pelannut Pickala Golfin Ida Horttanainen nousi Moision rinnalle jakamaan kolmatta sijaa tulokseen +5.

Kilpailun johdossa oleva Salonen oli kierroksen jälkeen hyvillä fiiliksillä, vaikka ei oikein tyytyväinen neljän bogeyn ja yhden birdien kierrokseensa ollutkaan.

”Ihan hyvät fiilikset, vaikka vähän jäi tänään kaivelemaan tuo kierros, mutta huomiselle lähdetään kovaa. Tänään peli ei oikein ollut hirveen huonoa mutta ei hyvääkään, vähän oli takkuista”, Salonen kertoi. Huomiselle kierrokselle Salosen tavoite on nauttia pelaamisesta, sitä myöten tulee paras tuloskin.

Alle 18-vuotiaiden poikien sarjan kärjessä ollut Peuramaa Golfin Veeti Mähönen (+1) piti pintansa myös toisena päivänä. Hän säilytti johtonsa yhdellä lyönnillä ennen toiseksi noussutta HGK:n Markus Luomaa. Luoma pelasi kolmanneksi nousseen Pickala Golfin Perre Papusen (+3) tavoin poikien päivän parhaan kierroksen, 71. Myös poikien EM-kisapaikkaa tavoitteleva St.Laurence Golfin Juho Suomalainen kuului päivän onnistujiin. Hän pelasi tänään pariin, ja nousi kilpailun neljännelle sijalle yhteistuloksella +4.

Mähönen kiitteli kierroksen jälkeisessä haastattelussa hyvää tuuriaan.

”Tänään oli aika lailla samanlainen päivä kuin eilen, tosin tänään oli mukana hyvää tuuriakin. Vähän oli heikompaa lyömistä kuin eilen, mutta sain muutaman kerran metsästä lyötyä jopa greenille, ja siihen sitten muutama birdieputti kuppiin”, Mähönen paljasti.

Alastarossa nähtiin pelejä seuraamassa myös poikien maajoukkueen vastuuvalmentaja Pasi Purhonen. Purhosen mielestä Alastaron kenttä sopii erinomaisesti tällaisen kilpailun kentäksi. Kenttä on pitkä ja palloa pitää osata lyödä suoraan. Se testaa erinomaisesti pelaajan kykyä lyödä palloa.

Antti-Jussi Lintusella on perjantaina hyvät mahdollisuudet SM-kultaan. Kuva Raul Fall.

St.Laurence Golfin Antti-Jussi Lintunen nousi Lahden Golfin Atte Länsiluodon rinnalle jakamaan 21-vuotiaiden poikien kärkisijaa tuloksella +3. Lintusen 16 parin ja 2 bogeyn tasaiselta näyttävä kortti oli kovan taistelun tulos.

”Tuloskortti näyttää tasaiselta, mutta oli kyllä sellaista vääntämistä, että huh huh. Alle viiteen metriin lipusta en päässyt kertaakaan, ja kuusi birdieputtia kierähti reiästä. Sen lisäksi avaukset olivat metsässä aika usein, mutta sain kuitenkin pareja pelastettua hyvin jostain 30–40 metristä. Ne olivat kyllä ihan uskomattoman hyviä. Huomenna pitää lyödä draivit kenttään ja lähestymiset vähän lähemmäksi lippua, niin hyvä tulee”, Lintunen pohdiskeli.

Torstaina tuloksen 75 pelannut viime vuoden Suomen mestari Kullo Golfin Jonatan Jolkkonen (+5) nousi kaksi sijaa kolmanneksi, vaikka manailikin kahdella viimeisellä väylällä ohi menneitä birdieputtejaan. St.Laurence Golfin Dominic Jones (+6) on neljäntenä.

Perjantaina pelataan molempien kilpailujen ratkaisukierrokset, joten juniorigolfista kiinnostuneilla on hyvä mahdollisuus lähteä paikan päälle katsomaan huippugolfia.