SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Sinuhe Wallinheimo Liittokokouspäivillä: ”Lasten ja nuorten liikuntaan on panostettava”

GolfliittoPelaajalleSeuroille13. Helmikuuta 2016

Golfliiton hallituksen puheenjohtaja Timo Laitisen avaamassa Liittokokouksessa on ennätyksellinen suuri osanotto.

Suomen Golfliiton Liittokokouspäivät käynnistyivät lauantaina Jyväskylässä. Mukana oli ennätykselliset 87 seuraa ja lähes 300 henkilöä Suomen 131 golfseurasta.

Tilaisuus avattiin arvokkaasti, kun kansanedustaja ja valtion liikuntaneuvoston jäsen Sinuhe Wallinheimo toi golfväelle valtiovallan tervehdyksen.

Entinen jääkiekkoammattilainen otti ensiaskeleet golfin parissa jo pelatessaan Yhdysvalloissa. Greencardin hän suoritti 2006.

”Tasoitus tippui ensimmäisellä kierroksella 27:ään. Paljon sen matalampi se ei kyllä ole tänä päivänäkään. Ehdin pelata tällä hetkellä vain 5–10 kierrosta vuodessa.”

”Minulle lajin parasta antia ovat tällä hetkellä yhteiset hetket ja keskustelut 16-vuotiaan poikani kanssa golfkierroksen aikana”, hän kuvaili suhdettaan golfiin.

Lapset ja nuoret on saatava liikkeelle

Wallinheimo muistutti puheenvuorossaan, että liikkumattomuus on Suomessa kasvava huoli, joka aiheuttaa vuositasolla lähes kahden miljardin euron kustannukset. Liikkumattomuus on lisääntynyt kaikissa ikäryhmissä, mutta etenkin lasten ja nuorten keskuudessa.

”Läntisessä maailmassa suomalaiset lapset ja nuoret ovat vähiten liikkuvien joukossa. Se on erittäin huolestuttava trendi”, kansanedustaja tiivisti.

Juuri lasten ja nuorten liikuntaan Suomessa halutaan kiinnittää erityistä huomiota. Wallinheimo nosti esille, että hallitusohjelmaan kirjattu Liikkuva koulu -ohjelma pyrkii osaltaan vastaamaan haasteeseen tuomalla opetussuunnitelmaan tunnin lisää liikuntaa viikkotasolla. Se ei itsessään riitä, vaan nuoret on saatava liikkumaan myös omatoimisesti.

Myös valtion avustuksissa panostetaan lasten ja nuorten liikunnan tukemiseen.

”Liikunnan rahoitusta ei olla leikkaamassa. Mutta jakoperusteiden suhteen meidän on tehtävä valintoja, ja nyt on saatava lapset ja nuoret liikkeelle”, hän painotti.

Suoranaisia pyyhkeitä golfille Wallinheimo ei anna, mutta pitää lajista suurelle yleisölle välittyvää kuvaa liikaa senioriliikunnaksi painottuvana.

Wallinheimo myöntää, että valtionhallinnon urheiluun ja liikuntaan ohjaamien tukien seurantajärjestelmä on pitkään ollut puutteellinen.

”Se on aito ongelma. Nyt on menossa eräänlainen nivelvaihe ennen kuin saamme rakennettua järjestelmän, joka tuottaa järjestelmällisesti tietoa tukien jakoperusteiden pohjaksi.”

Lisää rahaa hän ei golfille ainakaan pikaisella aikataululla voi luvata, mutta uskoo, että kun seurantajärjestelmä saadaan käyttöön, on asiaa syytä tarkastella uudestaan.

Suomen Golfliiton Liittokokouspäivät huipentuvat huomenna sunnuntaina liittokokoukseen, jossa nimetään liittovaltuusto. Lauantaina illalla järjestetään Golfgaala, jossa palkitaan lajin ansioituneita toimijoita.