SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Oulun Golfkerhossa satsataan juniori-ikäisten jäsenhankintaan

Aloita golfGolfliittoSeuroille4. Marraskuuta 2017

Golfilla menee Oulun alueella hyvin. Jäsenmäärät ovat maltillisessa kasvussa, mutta kaikkein nuorimpia harrastajia halutaan kentälle lisää.

Naisten ja lasten määrä golfkentällä on ongelma monessa golfyhteisössä. Tutkimusten mukaan asiat kulkevat käsi kädessä, kun kentälle saadaan naisia, seuraavat lapset perässä.

Tilanteeseen ollaan havahduttu myös Oulun Golfkerhossa, jonka jäsenjakauma noudattelee suomalaista kaavaa; 1775 jäsenestä valtaosa on miehiä, reilu neljännes naisia ja kymmenys junioreita.

Oulussa ei kuitenkaan ole jääty voivottelemaan tilannetta, vaan ryhdytty toimenpiteisiin.

”Meillä on satsattu monta vuotta mm. Kansalliseen golfviikkoon. Oulussa ja Sankivaarassa sen ajankohta on pikkaisen liian aikainen, mutta aina on riittänyt kiinnostuneita”, sanoo Oulun Golfkerhon hallituksen jäsen ja junioritoimikunnan puheenjohtaja Marko Leiviskä, joka oman seuransa luottamustoimien lisäksi istuu myös Suomen Golfliiton hallituksessa.

Alle 12-vuotiaiden pelaaminen maksaa 60 euroa vuodessa, eli pelkän jäsenmaksun verran.

Aloittelijoille on suunniteltu erilaisia aloituspaketteja, jossa greencard-kurssin ja 5 tai 10 kerran kortin tai kausipelioikeuden saa ensimmäiseksi vuodeksi varsin huokeasti.

”Junioripuolelle meillä on omat paketit. Juniorikurssin suorittaneet pääsevät suoraan harjoitusryhmiin mukaan ja eka kausi on ryhmän harjoituksissa ilmainen. Alle 12-vuotiaiden pelaaminen maksaa 60 euroa vuodessa, eli pelkän jäsenmaksun verran. Meillä on kaksi pienten golfareiden ryhmää, future tour -ryhmä ja kilparyhmä. Harrastajaryhmä harjoittelee ohjatusti kerran viikossa”, Leiviskä luettelee.

”Näiden lisäksi meillä on toiminut ihan pienimmille lapsille (3-vuotiaasta ylöspäin) suunnattu nappulagolf, joka kasvoi tosi voimakkaasti. Siinä oli mukana 152 junioria, eniten 7–9-vuotiaita.”

Jäsenmäärät ovat olleet hienoisessa nousussa kaikissa alueen seuroissa.

Leiviskän mukaan seurassa suhtaudutaan juniorityöhön positiivisesti ja sitä tuetaan. Seuralle on myönnetty OKM:n seuratuki, jonka myöntämisen ehtona on, että seura satsaa projektiin myös omaa rahaa vähintään tukisumman verran. Leiviskän arvion mukaan Oulun Golfkerho on investoinut koulugolfiin viime kaudella noin 15 000 euroa.

”Me aloitimme koulugolfin Draivia kouluun! -ohjelmalla kolmella eri koululla, jonka lisäksi olemme vetäneet demopäiviä kouluissa ja iltapäiväkerhossa. Keväällä Sankivaarassa kävi 950 koululaista tutustumassa lajiin ja golfkenttään palkattujen ohjaajien johdolla. Ensi vuonna jatketaan samalla linjalla”, Leiviskä kertoo.

Oulun Golfkerho on myös mukana Oulun kaupungin Liikkuva koulu -hankkeessa yhtenä 20:sta urheiluseurasta. Seurassa toimii 15 junioriohjaajaa.

Suotuisaa kehitystä on osaltaan tukenut se, että koko Oulun seudulla golfilla menee hyvin ja jäsenmäärät ovat olleet hienoisessa nousussa kaikissa alueen seuroissa.

Toisin kuin monilla muilla alueilla, seutukunnassa golfkentistä ei ole yli- vaan jopa alitarjontaa. Noin 200 000 ihmisen talousalueella on Oulun Golfkerhon kahden kentän lisäksi vain Virpiniemi Golf Haukiputaalla ja Oulujokilaakson Golfin 12-reikäinen kenttä Muhoksessa.

”Meiltä kysellään jo nyt vuokrapelioikeuksia ensi vuodeksi. Golfpisteen pörssissäkään ei montaa Oulun vuokrapelioikeutta ole. Ne menevät kuin kuumille kiville. Jossain vaiheessa moni kyllästyy metsästämään pelioikeutta ja ostaa osakkeen. Osakkeen myyntiarvo on liikkunut noin 3000 euron tietämillä”, Leiviskä sanoo.

Pelioikeudet menevät kuin kuumille kiville.

Oulun Golfkerhon kentillä pelattu viime kausina noin 65 000 kierrosta vuodessa. Ottaen huomioon kauden pituuden, on määrä erittäin kova. Leiviskän mukaan kaikki ovat silti kentälle mahtuneet, eikä tyytymättömyyttä käyttöasteeseen ole juuri kuulunut. Viikonloppuisin lähtöaikojen varaamisessa on tietenkin oltava hereillä ajoissa.

Vaikka nuoriin on panostettu paljon, on harrastajien keski-ikä noussut hiljalleen Oulussakin. Kuluvalla kaudella uusista jäsenistä yli puolet oli miehiä, naisia ja lapsia saatiin mukaan yhteensä kolmisenkymmentä.

Leiviskän mukaan asiat ovat seurassa hyvällä pohjalla, kun talous on kunnossa ja kenttä hyvin hoidettu. Tulevaisuuden näkymät ovat hyvät, mutta itsekseen menestys ei tule.

”Jäsenhankintaa täytyy tietenkin jatkaa. Jäsenistö ikääntyy meilläkin, emmekä voi jäädä laakereille lepäämään”, hän sanoo.