GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Midit saivat ilahduttavasti kolme uutta lyöntipelin suomenmestaria – Karhu, Piltz ja Alén

Golfliitto8. Heinäkuuta 2024

Tapiola Golfissa kisattiin viikonloppuna miesten 40-sarjassa sekä naisten 25-, että 40-sarjoissa

Tapiolassa koettiin kolmen päivän aikana kaikki olosuhteet laidasta laitaan. Vettä tuli taivaalta, ukkonen keskeytti pelit kahteen otteeseen ja aurinkokin lämmitti paikoitellen. Vallitseva haasteen tuoja oli kuitenkin voimakas puuskittainen tuuli. Se selittääkin perjantain paperilla kovemman tulostason, kun tuuli yltyi käytännössä mitä pidemmälle viikonloppua mentiin. Kenttä oli kuitenkin aivan loistavassa kunnossa ja mideille juuri sopivassa virityksessä.

Kukaan vuoden takaisista mestareista ei onnistunut puolustamaan mestaruuttaan, vaikka jokainen kolmesta mestarista pelasi tänä vuonnakin mitaleille. Sattumaa ei ole siis mestaruudet olleet, mutta nämä kelit selättivät parhaiten uudet mestarit.

Miehet 40

Ville Karhu sai viimein yli 30 vuotta kestäneelle uralleen ensimmäisen lyöntipelin suomenmestaruuden. Reikäpelisuomenmestaruus löytyy jo 20 vuoden takaa, mutta nyt se irtosi vihdoin myös lyöntipelin puolella tuloksella -3 (67-74-72).

Kisa sai hänen osaltaan vahvan alun jo perjantaina, kun hän pelasi samassa ryhmässä olleen Matti Meriläisen kanssa identtiset bogifree -5 tulokset, joka on hänen omien sanojensa mukaan ”harvinaista herkkua näissä kekkereissä”. Vähintään yhtä kova suoritus oli kuitenkin sunnuntaina mestaruuden ratkaissut 72 lyöntiä todella rajussa tuulessa.

”Olosuhde oli todella vaikea, ajattelin että perus hyviä lyöntejä eikä lähde siihen tuuleen repimään ja jos saa pareja jonoon niin se on hyvä. Jos tulee birkkuja niin se on vaan bonus, koska ajattelin että ei tänään kukaan vedä hirveästi alle – ja jos vetää niin se sitten voittaa”, kertasi Ville finaalikierrosta.

Vain kolme pelaajaa miehissä onnistuikin pelaamaan sunnuntaina alle par-tuloksen ja voittajakin nosti Ilkka Jokisen 69 lyöntiä todella kovaksi kierrokseksi finaalipäivälle.

Tasaisen viikonlopun ja Karhunkin mukaan hienosti mestaruutta puolustanut Tuomo Paavola (69-74-72, -1) nousi lopulta hopealle, kun viimeiselle väylälle saakka toisena ollut Jukka-Pekka Savolampi teki harmillisen triplan viimeiselle väylälle. Hän joutui palaamaan tiiboksiin lyömään uuden avauksen, kun ykköspalloa ei löytynyt – ennen kuin oli liian myöhäistä kolmen minuutin ajan täytyttyä.

Pronssille pelasi Mid Tourin uusi kasvo, viime vuosikymmenen frisbeegolfin parissa menestynyt Mikko Laihonen (67-74-74, -1). Tämä viikonloppu kuitenkin osoitti, että golfin salat eivät ole vuosien saatossa unohtunut ja paluu golfkentille on sujunut mallikkaasti.

Naiset 25

Nuorempien naisten sarjassa voittoa juhli ei virallisesti, mutta käytännössä kotikentällään Jasmine Piltz (74-78-73, +9). Tapiolassa pitkään pelannut ja työskennellyt Piltz oli äärimmäisen iloinen kun voitto irtosi Mid Tourilla ensimmäistä kertaa ”oikeassa paikassa oikeaan aikaan”.

Tuloksia hän ei liiemmin sunnuntaina, tai oikeastaan perjantain jälkeen katsellut ja sijoitus selvisi vasta, kun pallo oli 18. väylän reiässä. Kierroksen aikana hän oli jo jossain kohdassa omien sanojensa mukaan lopettamassa ja tuli myös todettua, että ”sinne meni mitalit”. Maalissa tuntemukset vaihtuivat kuitenkin iloon.

”Käsittämättömät fiilikset en voi vielä uskoa tätä todeksi. Mahtavalta tuntuu uran ensimmäinen suomenmestaruus, viime vuonna tuli pronssia ja sitä lähdettiin kirkastamaan. En ole täällä seitsemän vuoden aikana ihan näin kovassa tuulessa pelannut, että olen kyllä tosi tyytyväinen vaikka en kierroksen aikana osannut ihan arvostaa niitä vähän huonompiakin lyöntejä”, totesi Tapiolassa monen monta päivää viettänyt voittaja.

Naisten 25-sarjassa hopeatilalta löytyi lopulta niin ikään mestaruutta puolustanut Saana Pakonen (73-80-75, +12). Hallitsevan mestarin fiilikset vaihtelivat viikonlopun aikana, mutta lopulta finaalipäivän kierrokseen ja hopeaan sai olla tyytyväinen. Hopea ratkesi lopulla yhdellä lyönnillä Pakosen hyväksi ja sitä oli vauhdittamassa kolmosväylälle (Par 4) syntynyt eagle.

Pronssisen mitalin sai hyviä otteita viime aikoina esittänyt Roosa Närhi (71-77-81, +13), joka oli lopulta ainoa mitalisti sunnuntain kärkiryhmästä, kun tilanteet elivät haastavissa olosuhteissa melko lailla loppuun saakka.

Naiset 40

Myös naisten 40-sarjassa saatiin Mid Tourille uusi voittaja, kun kiertuetta ahkerasti kiertänyt Mia Alén nappasi kultaisen mitalin. Kuten hän itse totesi, tuntui että saattoi olla pienoinen yllätysvoittaja kun ei ole kärkisijoja hätyytellyt vielä aiemmin. Ja tämän takia mestaruus tuntuikin ”erittäin siistiltä”.

Voitto irtosi tuloksella +32 (84-79-85) todella tasaisessa kilpailussa, jossa pelaaja toisensa jälkeen oli tuloksissa lyönnin erolla toisistaan. Kuten golfille hyvin tyypillistä on, mestaruus ratkesi vasta viimeisellä viheriöllä.

Hopealle sijoittunut Hannele Forsman-Lampinen (84-81-84, +33) jäi viimeisen väylän bogin verran vajaaksi siitä, että olisi menty uusintaan. Alén sai pelastettua hienon parin viimeiselle reiälle.

”Oon jännittänyt oikeastaan perjantaista asti ja jossain vaiheessa jo melkein vähän luovutin, kunnes cädini kysyi, että haluatko sä oikeasti pelata voitosta. Hän oli ehkä paremmin tilanteen tasalla ja sanoi viimeisellä väylällä avauksen jälkeen, että nyt olisi sit parempi löytyä tää pallo”, totesi voittaja kierroksen jälkeen.

Viimeisen väylän avaus onneksi löytyi pelin puolelta, ja 8 metrinen kolmoslyönnin putti jäi lopulta vain kymmenien senttien päähän reiästä, josta oli kiva laittaa voittoon siivittänyt par-putti sisään. Vuosaaressa extreme-olosuhteisiin ja tuuliin tottunut Alén ei pitänyt olosuhdetta edes niin haastavana.

Naisten 40-sarjan puolustava mestari Mari Varjonen (82-83-85, +34) sai niin ikään palkintokaappiinsa täytettä, kun hän pelasi pronssille.

Mid Tourin osalta SM-kisat jatkuvat miesten 25-sarjan osalta 26.-28.7. Hirsalassa!