SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Maajoukkuepelaajilla vauhti päällä Floridan leirillä

GolfliittoKilpagolf23. Helmikuuta 2017

Yhteensä 25 pelaajaa leireilee kahden viikon ajan Orlandon lähistöllä päävalmentaja Fredrik Jendelidin ja tämän neljän apuvalmentajan kanssa.

Kuusi tuntia harjoittelua päivässä jaettuna neljään 1,5 tunnin jaksoon. Viikossa on yksi vapaapäivä lajitreenistä.

Fyysistä harjoittelua, hyvät lämmittelyt ja venyttelyt päivän päätteeksi. Valmentajien ja pelaajien kahdenkeskisiä keskusteluja, tavoitteiden asettamista ja määrittelyä hyvästä harjoittelusta valmennustiimin johdolla.

Sami Välimäki on voittanut tammi-helmikuussa kaksi kansainvälistä kisaa. Vierellään Oona Kuronen.

Tässä reseptiä, jollaista maajoukkueryhmään kuuluville pelaajille Floridan lämmössä tarjoillaan.

”Näen tärkeäksi sen, että saamme mahdollisuuden harjoitella ja tutustua toisiimme hyvissä olosuhteissa. Olen vakuuttunut siitä, että ohjelma on riittävän kova ja antaa pelaajille mahdollisuuden kehittää niitä ominaisuuksia, joita he henkilökohtaisten valmentajiensa kanssa ovat suunnitelleet”, kertoi Golfliiton tuore päävalmentaja Fredrik Jendelid Orlandoon leirille lentäneen ryhmän jäsenille ennen sen alkua.

Fredrik Lindelid aloitti kaksivuotiseksi sovitun työrupeamansa Golfliitossa tammikuun lopulla. Kuva Tomi Natri.

Pelaajat ovat majoittuneet Crescent Lakesin alueelle, Kissimeessä yksityistaloihin, joissa yhdessä valmistetaan aamiaiset ja illalliset.

Urheilijat maksavat lennot sekä päivittäisen lounaan, Golfliitto harjoitteluun, pelaamiseen sekä paikalliskuljetuksiin liittyvät osuudet, sekä aamiais –ja illallisruokailuihin raaka-aineet.

Harjoittelu ja pelaaminen tapahtuu pääosin Marriott Golf Academyssa, jota valmennustiimiin kuuluva Juha Skyttä luonnehti yhdeksi parhaista, joissa on käynyt.

Emily Penttilän kisakausi käynnistyy Floridassa

Matkassa on 25 pelaajaa maajoukkueen juniori-ja aikuisryhmistä. Kaksi ammattilaistakin on mukana, Leena Makkonen sekä  jo neljä aiempaakin talvea opiskelujensa johdosta USA:ssa viettänyt Emily Penttilä.

Hän sai syksyllä LPGA Tourin karsinnoissa hyvän kategorian Symetra Tourille.

Emily Penttilä on Minea Blomqvistin ohella ainoa naispelaajistamme, joka on pelannut US Openissa: kuva :Getty Images)

”Olen pitänyt tavasta jolla leirin ohjelma on rakentunut. Keskittyminen pysyy erinomaisena, tekeminen on laadukasta. Hyvää on sekin, että miehet, naiset, pojat ja tytöt on sekoitettu ryhmissä. Opimme tuntemaan toisiamme ja kykenemme omaksumaan toisiltamme uusia asioita”, Penttilä kiittelee.

Jendelidin lisäksi pelaajien apuna ovat Juha Skyttä, Mikael Mustonen, Staffan Johansson, Pasi Purhonen (24.2.-) sekä fysiikkavalmentaja Matti Lindholm.

”Heillä kaikilla on omat vahvuutensa, koutsien tietotaito tällä leirillä on erinomainen. Uskon heidän pystyvän vahvistamaan ja tuomaan uusiakin virikkeitä harjoitteluuni, jota kykenen oman tiimini kanssa jalostamaan.”

Lyhyenkin kokemuksen perusteella Penttilälle on muodostunut käsitys Fredrik Jendelidistä.

”Fredrik on todella suorasanainen ja osaava valmentaja. Hän sanoo asiansa suoraan ja perustellusti, pidän tästä tyylistä. Jokaisessa treenissä on selkeä tavoite, jonka hän osaa kiteyttää valmennettaville.”

Emily Penttilän kauden ensimmäinen kisa Symetra Tourilla käynnistyy Floridassa pian leirin jälkeen. (10.3.–12.3.).

Ruotsissa pitkään kesät asuneen Penttilän valmentaja Ola Lindgren lentää Phoenixiin sparraamaan suojattiaan.

”Kisat jatkuvat oman leirimme jälkeen kolmella tapahtumalla ennen pientä taukoa. Suomeen ja Ruotsiin ehdin loppukesästä vain pariksi viikoksi. Symetra Tourin ohjelma pitää kiireisenä läpi kauden”, LPGA Tourille vuodeksi 2018 mielivä Emily Penttilä kertoo jatko-ohjelmastaan.

Matti Lindholm treenauttaa myös aivoja

Intensiteetin ja keskittymisen pysymiseksi hyvällä tasolla tarvitaan myös aivojen herättelyä ja virkistämistä ”Laadukas tekeminen liikkeiden osalta ja selkiytys siitä, miten ne vaikuttavat golfsuoritukseen ovat keskiössä. Tärkeää on saada pelaajat ymmärtämään  alkuverryttelyn vaikutukset kehoon sekä aivoihin. Haastamme kehoa aivojen kautta, ei pelkästään fyysisesti”,  maajoukkueiden fysiikkatreenaamista jo Staffan Johanssonin aikakaudella vastannut Matti Lindholm linjaa.

Matti Lindholm on toiminut jo vuosia Mikael Mustosen aisaparina naisten maajoukkueen fysiikkavalmentajana.

Pelaamista kauden ensimmäisellä leirillä on ohjelmassa vain parina päivänä, fokus on suunnattu laadukkaaseen harjoitteluun.

Fredrik Jendelidin leiriohjelmaan on sisällytetty  mietelauseita, anekdootteja ja yleisluonteisia ohjeita menestymiseen sekä itsensä kehittämiseen.

Päällimmäisinä niistä toistuvat hyvä kommunikointi, tiimihengen rakentaminen, keskinäinen kunnioitus sekä positiivinen ajattelu.

”Have fun” on muistutus, jota ruotsalaisvalmentaja käyttää puheissaan ja teksteissään tavanomaistakin enemmän.

Maajoukkueleiri Floridassa 18.2.–3.3

Naiset:
Ella Salminen, Ronja Taipale, Emilia Tukianien, Leena Makkonen, Emily Penttilä, Karina Kukkonen

Tytöt:
Anna Backman, Daniella Barrett, Nea Heikkinen, Krista Junkkari, Oona Kuronen, Elina Saksa, Kerttu Hiltunen

Miehet:
Alex Hietala, Lassi Burman, Santeri Lehesmaa, Aleksi Myllymäki, Tuomas Nukari, Casper Simberg, Sami Valimäki

Pojat:
Eemil Alajärvi, Veeti Mähönen, Perre Papunen, Juho Suomalainen, Leevi Vellamo