SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Juniorigolfohjelma on löytänyt paikkansa

Aloita golfGolfliittoPelaajalleSeuroille11. Marraskuuta 2015

Seurat ovat halukkaita satsaamaan suuriakin summia junioreiden valmennukseen, johon Golfliitto tarjoaa monipuolista apua. Yhtenä parhaista työkaluista pidetään Juniorigolfohjelmaa (JGO).

Juniorigolfohjelmassa ei ole keksitty polkupyörää uudelleen, vaan pikemminkin sen avulla tarjotaan valmiita työkaluja golfseurojen jokapäiväiseen arkeen ja harjoitteluun. JGO:n perustana on, että golfin harjoittelu on hauskaa, monipuolista, tehokasta ja ympärivuotista. Jos siis näet omalla kotikentälläsi junioreiden tekemässä kuperkeikkoja, menemässä hippaa tai heittelemässä tennispalloja, niin heillä on menossa golfharjoitukset, jossa opetetaan golftaitojen lisäksi perusliikuntataitoja. Ja aina hymyssä suin!

Viikonvaihteen aikana uudet ohjaajat saivat 1-tason ohjaajakoulutuksen kautta hyviä käytännön vinkkejä ryhmänhallintaan ja harjoitusten vetämiseen Porissa. JGO-koulutuksen kautta he saivat vielä lisää materiaalia, johon tukeutua harjoitustilanteissa. Yksi JGO:n parhaista puolista onkin laaja tukimateriaali, eli kaikkea ei missään nimessä tarvitse opetella ulkoa. Tukimateriaalit on jaettu viiteen kokonaisuuteen; alle 7-vuotiaat (Aktiivinen alku), 7–9-vuotiaat (Pelaajan perusteet), 10–12-vuotiaat (Opetellaan pelaamaan), 13–16 (Golfia läpi elämän) ja 13–16 (Huipulle). Tukimateriaalit on saatavissa painettuna Golfliiton verkkokaupasta.

Mika Mäki on pitkän linjan kouluttaja Golfliitossa, ja hän on ottanut Juniorigolfohjelman ilolla vastaan. Hän pitää sitä todella loistavana pakettina, joka on varsinkin uusille ohjaajille kullan arvoinen tuki ja turva.

”Pitää nostaa hattua Sami Övermarkille, joka tämän materiaalin on koonnut kasaan. Mitä tässä olen golfia seurannut, niin tämä on kansainvälisestikin iso juttu, että meillä on tarjota tällainen paketti meidän seuroille. Kaikki ei tästä vielä tiedä, mutta sen takia tässä jalkaudutaan seuroihin kertomaan asiasta”, Harjattulassa prona vaikuttava Mäki sanoo.

Golfharjoitukset voivat olla vaikka tällaisia. Hyvä tasapaino on tärkeää golfissa. Kuva: Samu Rinne

Juniorigolfohjelmassa korostetaan perusliikuntataitoja, jotka ovat edellytyksenä golfin harjoittelulle. Myös Mäki näkee perusasioiden opettamisen tärkeänä.

”Perusliikuntataitojen pitää tulla harjoituksissa esille. Heittäminen, juokseminen, hyppääminen jne. Niiden pitää mennä limittäin golfharjoittelun kanssa, mutta molempia pitää olla. Tärkeimpänä asiana on kuitenkin se, että lapsilla on hauskaa!”, Mäki muistuttaa.

Porin viikonloppu oli Mäen mukaan todella onnistunut. Ohjaajien ikähaitari oli laaja, Finnair Junior Tour -pelaajasta seniori-ikäisiin. Myös Yyteri Golfin puheenjohtaja oli mukana koulutuksessa.

”Saimme monenlaista näkökulmaa asioihin hyvien keskusteluiden kautta. Kilpapelaajilla on oma näkökulmansa asioihin, ja nuoret ajattelevat asioista vähän eri tavalla kuin seniorit. Mutta todella energinen porukka, joka osallistui innokkaasti kaikkeen tekemiseen.”

”Huomasimme senkin, että Juniorigolfohjelman harjoitukset sopivat myös aikuisille ja senioreille. Liikkuvuus, voima ja tasapaino ovat tärkeitä asioita myös seniori-iässä. Kyllä näissä koulutuksissa ihmisten silmät aukeavat, kun he pääsevät tutustumaan asioihin ja juttelemaan niistä”, Mäki sanoo.

Ei pelkästään omin voimin, vaan yhdessä

Porin koulutusviikonloppu toimi alkupamauksena Porin Golfkerhon ja Yyteri Golfin väliselle, entistä tiiviimmälle junioriyhteistyölle.  Yyteri Golfin junioritoimikunnan vetäjä Toni Aalto olikin varsin tyytyväinen viikonlopun antiin.

”Tämä koulutus toimi hyvänä avauksena meidän seurojen väliselle yhteistyölle. Koulutus oli juuri sellainen mitä haettiinkin. Meillä on tavoitteena kaksi vahvaa seuraa, joiden molempien toiminnan taso saataisiin nostettua pykälää korkeammalle. Haluamme tarjota junioreille monipuolisia harjoituksia muiden lajien parista talviaikaan sekä lisätä ensi kaudelle yhteisiä kilpailuja sekä jakaa valmennusosaamista”, Aalto selvittää.

”Haluamme täällä Yyterissä koko ajan parantaa toimintaamme ja olemme ottaneet innolla kaikki vinkit vastaan. Olemme Golfliiton Laatumerkki-seura, se on iso asia. Meillä on tällä hetkellä noin 150 junioria, joista 80 on mukana harjoitusryhmissä. Ohjaajia meiltä löytyy kymmenkunta.”

Aalto korostaa myös koko golfyhteisön roolia hyvän hengen ja juniorimyönteisen ilmapiirin luomisessa.

”Meillä ei ole täällä mitään kissa-hiiri-leikkiä, vaan kaikki puhalletaan yhteen hiileen ravintoloitsijasta kenttähenkilökuntaan. Ehkä sen takia olemme saaneet 200 uutta jäsentä parin viime vuoden aikana”, Aalto jatkaa.