SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Hyvä yhteishenki vie pitkälle

GolfliittoKilpagolf20. Kesäkuuta 2017

Vuosaari Golfilla on sopivasti kokemusta ja nuoruutta joukkue-SM-kisoissa.

Ryder Cup on golfin joukkuekilpailuista se kaikista legendaarisin ja tunteikkain. Moni pelaaja on varmasti haaveillut pelaavansa Euroopan Ryder Cup -joukkueessa ja upottavansa ratkaisevan putin Yhdysvaltoja vastaan. Keskiviikkona alkavat joukkue-SM-kilpailut eivät paini Ryder Cupin kanssa aivan samassa kokoluokassa, mutta Espoon Golfseuran kentällä on varmasti luvassa tunteikkaita hetkiä, kun seurajoukkueet taistelevat paremmuudestaan.

Viime vuonna miesten kilpailussa SM-hopeaa voittanut Vuosaari Golfin joukkue oli maanantaina tutustumassa Espoon kenttään. Kivikovista pelureista koostuvan Vuosaaren joukkueen toiminta harjoituskierroksella oli hyvin rentoa ja kannustavaa.

Oscar Darlingtonin hyvää lähipeliä tarvitaan tällä viikolla. Kuva Juha Hakulinen.

”Hyvä Ozzy!” Jyry-Jussi Peltomäki kehuu, kun Oscar Darlington onnistuu bunkkerilyönnissään.

Darlington, 17, on joukkueen kuopus. Joukkueen muut jäsenet ovat Jonas Väisänen, Jyry-Jussi Peltomäki, Janne Martikainen ja Ville Papula. Darlington sanoo, että hänet on nuoresta iästään huolimatta otettu hyvin joukkueeseen mukaan. Muut nyökkäilevät vahvistuksena. Peltomäki osaa kiteyttää hyvän joukkueen rakenteen.

”Joukkuehan muodostuu kokemuksesta, nuoresta voimasta ja ennakkoluulottomasta pelaamisesta. Se on se paras resepti. Erilaiset tyypit täydentävät hyvin toisiaan”, Peltomäki sanoo.

Vuosaarelaisilla on vahva usko siihen, että viimevuotinen mitali kirkastuu kultaiseksi. Harjoituskierroksen jälkeisellä lounaalla he pohtivat toimivaa strategiaa keskiviikolle ja torstaille.

”Meidän pitää pelata hyvin ristiin, ja kasvaa loppua kohti. Vedetään sellainen hurmos päälle silloin torstaina, ja Jamonkin (Martikainen) pitää kaivaa jostain vanhoista muisteista se kuutosella alkava kierrostulos”, Peltomäki piikittelee vanhaa konkaria. Martikainen on sitä mieltä, että sitä kuutosella alkavaa kierrostulosta saa hakea viiden vuoden takaa.

Näin pelataan

Seurajoukkueiden SM-kilpailuihin on ilmoittautunut mukaan 14 mies- ja 6 naisjoukkuetta. Kilpailut aloitetaan keskiviikkoaamuna foursomella, jonka jälkeen iltapäivällä on ohjelmassa best ball. Torstaina pelataan henkilökohtaista tulosta.

Mika Wikström Golfliitosta kertoo, että kilpailuissa pelataan poikkeuksellisesti yhteislähdöllä, sillä 1. ja 10. tiiltä lähteminen ei onnistu, koska Espoon kentällä 10. tii ei ole klubin läheisyydessä, ja sinne siirtyminen on liian hankalaa.

Viime vuonna miesten voittoa juhli Nokia River Golf, naisten voitto meni Aura Golfiin.

”Tämän pitäisi olla jokaisen seuran päätavoite”

Joukkue-SM-kilpailut on monelle seuralle se kauden kohokohta. Jonas Väisänen muistelee lämmöllä viime kesän kilpailua Tahkolla.

”Viime vuoden kilpailuissa meillä oli todella hyvä kämppä siinä kentän lähellä. Oli mukava fiilis tulla aina kierroksen jälkeen kämpille, kun siinä pystyi rentoutumaan saunomalla ja viettämään aikaa kavereiden kanssa. Oli rento fiilis, vaikka olikin kisaviikko. Siinä mielessä Tahko oli loistava paikka järjestää tuollainen kisa”, Väisänen kertoo.

”Nyt joukkuehengen saaminen yhtä tiiviiksi voi olla vähän haastavampaa, kun kaikki lähtevät omiin koteihinsa päivän päätteeksi”, Ville Papula arvelee.

Jyry-Jussi Peltomäki on Vuosaaren joukkueen isähahmo. PGA-ammattilaiselta sopii odottaa myös hyviä peliesityksiä tällä viikolla. Kuva Juha Hakulinen.

Peltomäki on vuosien varrella ollut mukana monissa joukkue-SM-kilpailuissa. PGA-ammattilaisen kokemukset joukkuekilpailuista ovat vahvasti positiivisen puolella niin seurojen kannalta asiaa tarkasteltaessa, kuin sitten ihan pelaajien kehittymisenkin kannalta.

”Tämän pitäisi olla jokaisen seuran päätavoite. Tänne pitäisi koota oma joukkue, joka yrittää pärjätä mahdollisimman hyvin. Ja edustetaan sitä omaa seuraa seuran asu päällä. Se kehittää kilpagolfia siellä seurojen sisällä. Panostettaisiin tähän tapahtumaan oikein kunnolla. Sitä ei ole minun mielestäni ihan riittävästi tällä hetkellä”, Peltomäki linjaa.

EGS:n ravintolassa on lounaana lihamureketta. Peltomäki on ainoa, joka on käynyt hakemassa salaattia. Hän patistaa myös joukkuekavereitaan salaattipöydän suuntaan. Sitä ennen juttelemme vielä Vuosaaressa vallitsevasta kulttuurista joukkuekilpailuja kohtaan.

”Joukkue-SM:t ovat seuran edustuspelaajien päätapahtuma. Pyrimme lähettämään jokaiseen sarjaan – junioreihin, mideihin, senioreihin, miehiin ja naisiin – oman joukkueen. Näihin miesten kisoihin pidimme myös yhden yhteisen harjoituspäivän viime lauantaina, jolloin kävimme läpi puttiasioita ja mietimme vähän joukkueen kokoonpanoa”, Peltomäki juttelee.

Vuosaaren joukkue alkaa olla valmis kohti kilpailuja. Heidän mottonsa kuuluu näin.

”Päivä kerrallaan kun parantaa, niin yleensä nämä päättyvät hyvin.”