SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Fredrik Jendelid haluaa huippuvalmentajat saman pöydän ääreen

GolfliittoKilpagolfKoulutus19. Huhtikuuta 2017

Huipulle tähtäävien pelaajien valmentajien yhteistyön tiivistäminen, lähipelin kehittäminen sekä parempi ymmärrys pelistrategian merkityksestä ovat päävalmentaja Fredrik Jendelidin työlistalla ensimmäisen valmennusvuoden aikana.

Golfliiton ruotsalainen päävalmentaja on pitänyt alkukaudesta valmennusryhmille kolme leiriä, tutustunut pelaajiin, alan vaikuttajiin sekä perehtynyt Golfliiton sekä PGA:n toimintaan.

Parhaillaan hän on Turkin Belekissä seuraamasssa kuuden suomalaisammattilaisen edesottamuksia Challenge Tourin kilpailussa.

Jendelid haluaa yhdessä Golfliiton ja PGA:n kanssa rakentaa pelaajille entistä selkeämmän polun kohden maailman huippua.

Valmentajien yhteistyö avain menestykseen

Ruotsissa ja Itävallassa 24 vuotta valmentanut konkari ( kts. Golflehden 19.4 ilmestynyt numero) on tottunut tekemään yhteistyötä kolleegojensa kanssa ja delegoimaan vastuuta eri alojen asiantuntijoille. Samaa hän haluaa kehittää Suomessa.

”Pelaajan ja hänen henkilökohtaisen valmentajansa yhteistyön helpottamiseksi meidän on tärkeää kerätä ja jakaa oppejamme valmentajien kesken. Se on yhteinen etu ja vaatii avointa mieltä sekä sopivat puitteet, ajat ja paikat”, hän muistuttaa.

Jendelid on yhteistyössä Suomen PGA:n kanssa kutsumassa jo kauden 2017 aikana huipulle pyrkivien pelaajien kanssa toimivia valmentajia koulutus –ja keskustelutilaisuuksiin.

Kiertokirjeessään valmentajille Jendelid määrittelee huipun kunnianhimoisesti ”top 50-pelaajat maailmassa” otsikon alle.

”Tärkeintä on käydä teoriassa ja käytännössä läpi valmentajien työn kannalta oleellisimmat kohdat ja nimenomaan keskustella, ideoida ja jakaa malleja jotka ovat toimineet”, Jendelid jatkaa.

Kilpailukauden ajalle hän on aikatauluttanut kotimaisten kisojen yhteyteen neljä yhteistä päivää, loka-marraskuulle Vierumäelle pelaajien leiritysten oheen pidempiäkin koulutustilaisuuksia.

Wedge-peli ja pelistrategia avainasemassa

Jendelid on viettänyt maajoukkueryhmien kanssa Vierumäen testileirien lisäksi kaksi viikkoa Floridan harjoitusleirillä, sekä viikon Skotlannin pelileirillä.

”Olemme mielestäni päässeet hyvin yhteiselle kartalle. Pelaajien työskentelymoraali on erinomainen, samoin heidän kykynsä kuunnellla ja omaksua uusia asioita jopa hämmästyttävän nopeasti. Sosiaaliset taidotkin ovat keskimäärin kiitettäviä.”

Matti Lindholm (vas.)herätteli pelaajien kroppaa ja aivoja Floridan leirillä. Kuva Juha Skyttä

Parannettavaa ruotsalaiskoutsi löytää eniten lähestymislyöntien tarkkuudesta ja pelistrategiasta.

”Wedge-pelaamiseen meidän pitää panostaa. Osumat ja tulokulmat palloon ovat vielä liian vaihtelevia. Pituuskontrollia pitää pystyä parantamaan puhtaammilla suorituksilla. Tarkkuus on wedgellä lyötäessä maksimaalista pituutta oleellisempaa”, hän muistuttaa.

Pelistrategiasta puhuessaan Jendelid nostaa esiin prosenttigolfin ja desimaalit.

”Kentällä oikeiden ratkaisujen tekeminen on huomattavasti oleellisempaa kuin yleisesti ymmärretään. Jos teet kierroksen aikana 5-6 kyseenalaista ratkaisua, näistä suurella todennäköisyydellä aiheutuu tilanteita, jotka nostavat tulosta yhdellä lyönnillä, joskus enemmänkin.”

Skotlannissa Jendelid nosti keskusteluissa monasti esiin sopivan linjan ja mitan hakemisen lähestymislyöntiin avaukseen liittyvän maila –ja pelilinjavalinnan kautta.

”On usein parempi sijoittaa avaus lähes täyden wedgen päähän bunkkerin takana olevasta lipusta, kuin olla 30 metrissä paikassa, josta pallon pysäyttäminen on lähes mahdotonta”, hän antaa käytännön esimerkin hyvän ”course managementin” vaikutuksista tulokseen.