Ajankohtaista

14- ja 16-vuotiaiden SM-kisat pelattu Aulangossa kera kansainvälisten vieraiden

Golfliitto1. Heinäkuuta 2023

Finnish International Junior Championship (FIJC) on palannut ulkomaalaispelureiden kanssa jäädäkseen koronatauon jälkeen

Kansainväliset huippujuniorit tarjoilivat osaltaan niinkin kovaa kiritystä, että suomalaisilla oli haasteita pysyä kyydissä Aulanko Golfissa. Lopulta kuitenkin suomalaiset saivat kaivettua voitot nimiinsä kolmesta sarjasta, ja ainoastaan T14 sarja meni suvereenisti neloisvoitolla Tanskaan.

Tytöt 14

Nuorempien tyttöjen sarjasta nähtiin uskomattoman kovaa suorittamista kilpailun voittajalta nuoresta iästään huolimatta. Tanskan Jessica Dyreskov pelasi jokaisen päivän alle pariin ja kruunasi suorituksensa viimeisen päivän tuloksella -6. Lopputulos hänellä oli 71-71-66, -8.

Kultamitali jaettiin tanskalaisnelikon takana parhaalle suomalaiselle, joka oli 14-vuotiaiden sarjassa Hyvinkään Golfin Oona Nousiainen (79-81-77, +21). Voittaja pelasi varsin tasapainoisen kilpailun ja kultamitali tuli hyvällä lähipelillä, niin kuin niin usein näemme.

”Avain SM-voittoon oli putit, jotka toivat paljon hyvää ja hyviä asioita joita mietiskellä myös kierroksella”, totesi mestari haastattelussaan tavoitteenaan pärjätä myös ensi vuonna näissä kisoissa.

Tytöt 16

Vanhempien tyttöjen sarjassa nähtiin suomalaisittain vakuuttavinta jälkeä, kun ennakkosuosikki June Weckman (67-77-70, -2) vastasi huutoon voittamalla mestaruuden suvereenisti. Hän onnistui kirkastamaan viime vuoden hopean, jonka hävisi tuolloin vain lyönnillä. Voitto irtosi ja tulos jäi pakkasen puolelle yhdestä heikommasta kierroksesta huolimatta.

”Tokana päivänä rytmi oli hukassa. Ekana ja viimeisenä päivänä rytmi oli hyvää, pääsin lähelle ja putteja upposi.”, totesi voittaja kierrosten erosta.

Voittaja olikin selkeä ennakkosuosikki kisaan, sillä tulevaisuuden näkymät ovat nuorella golfarilla kovat ja mahdollisuudet lähes rajattomat. Menestystä on tullut nuorten sarjoista valtavasti ja jatkossa tavoitteet ovat korkealla.

”Tulevaisuuden tavoitteena on LPGA ja siellä pärjääminen, ei vaan  pääseminen vaan oikeasti pärjääminen”, avasi Weckman tavoitteitaan.

Weckmanin kovin haastaja kisassa oli Tanskan Julie Frederiksen, joka sijoittui kisassa toiseksi. Hopeamitali lähti kuitenkin Ahvenanmaalle, kun Alma Bergroth (75-74-75, +8) teki saman jonka vuosi sitten 14-vuotiaissa ja nappasi hopeaa. Pronssille pelasi tasaisen kolmepäiväisen kautta Iiris Ahti (80-79-70, +23).

Pojat 14

Poikien 14-sarjan voitto meni tänä vuonna Viipurin Golfiin Matias Karjalahdelle (79-65-74, +2) hurjan kakkospäivän ansiosta. Myös Karjalahden tavoitteet ovat tulevaisuudessa ammattilaisuuden puolella, johon tällainen voitto toimii varmasti hyvänä välietappina.

Päivien välillä oli vaihtelua pelillisesti, mutta avain voittoon oli pään kasassa pitäminen ja henkisen puolen voitto.

”Ensimmäisenä päivänä meni taistelugolfin puolelle, toinen päivä oli unelma ja vika päivä meni silleen, että riitti voitoon”, totesi Karjalahti voiton avaimista.

Hopealle sijoittui Pickalan Migel Mutikainen, jolla kakkospäivä oli niin ikään eritiysen vahva (77-69-75, +5). Pronssin nappasi nousujohteiset kisat pelannut Oskari Rantala (78-73-71, +6). Hän oli lopputuloksissa viides, kun väliin mahtui kaksi sveitsiläistä.

Pojat 16

Jos tasaisuutta voi kuvastaa jollain, niin se oli P16-sarjan voittotulos. Voittoon pelasi Oulun Golfkerhon Topi Käyhkö (72-72-72, Par). Peliesityksessä oli kuitenkin pientä vaihtelua, vaikka tulos ei siltä näytäkään.

”Peli sujui perjantaina hieman heikommin, kuin kahtena edellisenä päivänä. Puttipelillä pystyi kuitenkin paikkaamaan huonoja lyöntejä. Kokonaisuus hyvä, luotto itseensä ja kärsivällisyys olivat voiton avaimia”, kertoi voittaja kisastaan.

Joel Himanen (69-77-73, +3) pystyi kirkastamaan viime vuoden pronsissa jo hopeaksi. Toiseksi kisassa tuli Sveitsin Max Tabone, joka hävisi lopulta lyönnillä Käyhkölle. Pronssi meni Daniel Heimoselle (72-74-74, +4).

16-vuotiaiden sarjan kohokohta osui viimeiselle päivälle. Aulangon Konsta Mattsson teki päivää aiemmin vanhempien poikien sarjassa holarin Kulloossa ja kuinka ollakaan myös Aulangossa osui seuraavana päivänä. Jasper Luukkanen teki hole in onen everstin 12. väylälle. Mainittakoon, että kyseiselle väylälle tehtiin samassa sarjassa yhtä monta birdietä perjantaina, yksi.