SUOMEN
GOLFLIITTO

Blogit

Onnistumisten maksimoinnin lähteillä

Blogit7. Syyskuuta 2018

Green Card suoritettu, eBirdie ladattu ja ensimmäinen kierros ihka oikealla kentällä edessä. Kääk! Mistä pelikaveri? Uskallanko lähteä pelaamaan täysin vieraiden ihmisten kanssa? Mitä jos mokaan? Mitä jos joudun bunkkeriin enkä ikinä pääse sieltä pois? Mitä jos en saa ylitettyä väylän poikki menevää ojaa?

Mitä jos? Oma osaamattomuus ja tottumattomuus nolottaa ja ahdistaa jo etukäteen. Kädet tärisevät ja sydän hakkaa. Jännittää.

Vasta-alkajalle kynnys lähteä pelaamaan saattaa tuntua mammuttimaiselta. Joillakin pelikaveri löytyy jo omasta takaa; ystävä, tuttava tai sukulainen, jonka kanssa tuntuu turvalliselta lähteä harjoittelemaan kentälle. Tutun pelikaverin kanssa ensimmäiset jännityksen jäykistämät ja haparoivan nolostuttavat väylät saa kuitattua ilman angsteja. Samalla kokeneempi näyttää mallia kentällä käyttäytymiseen ja niihin pieniin, mutta myös aikaa vieviin asioihin, kuten bägin sijoittamiseen, väylällä sujuvasti etenemiseen, lyöntiin valmistautumiseen, viheriöllä toimimiseen ja siirtymisiin väylältä toiselle. Tutun ja turvallisen henkilön kanssa on helppo totuttautua peliympäristöön ja sen erilaisiin tilanteisiin.

Entä jos sitä tuttua ja turvallista pelikaveria ei olekaan? Jääkö golfin harrastaminen siihen, että nolottaa ja pelottaa liikaa lähteä tuikituntemattomien pelikavereiden lähtöön, kun tiedostaa, että omat taidot ovat ihan alkeistasolla eikä oikein ole varma, miten kentällä toimitaan tietyissä tilanteissa ja miten oma peli tänään kulkee? Ensimmäisen kokonaisen pelivuodenkin jälkeen voi olla arka olo astua tiiboksiin ilman tuttua peliseuraa.

Voisiko tähän olla ratkaisuna golfyhteisöstä löytyvä Golfkummi? Tutorpelaaja, joka lähtisi vasta-alkajan peliseuraksi kierrokselle mallia näyttämään. Golfkummi, joka tarvittaessa pelin lomassa opastaisi ensihutkintojaan mäiskiviä pelaajanversoja pre-, during- ja aftergolf-toimintaan sekä -rutiineihin.

Olisi upeaa, jos golfyhteisöissä olisi tällaisia helposti lähestyttäviä henkilöitä, jotka omiin ensikokemuksiinsa peilaten toimisivat vertaistukena.

Golfkummi rohkaisisi positiivisuuden kautta, pelin hyviä puolia korostaen ja tsempaten vasta-alkajaa löytämään eväitä itseluottamuksen kasvattamiseen sekä onnistumisiin.

Golfkummi osaisi myös muistuttaa, että jokainen meistä on joskus astunut ensimmäiset kerrat Oikealle Tiipaikalle ensimmäiseen Oikeaan Avauslyöntiin ja että on enemmän kuin normaalia, että jokainen lyönti ei toteudu suunnitellusti. Ammattilaisillakaan. Tärkeintä olisi muistaa nauttia onnistumisista – isoista ja pienistä. Jos ylimääräiset karheikot aloittamisen ja jatkamisen väliltä pystyttäisiin minimoimaan, entistä useampi rohkaistuisi nauttimaan tästä ihanan vaikeasta pelistä kimurantteine tilanteineen. Samalla golfyhteisötkin saisivat napattua alkeiskurssin käyneistä innokkaista vasta-alkajista sitoutuneita jäseniä yhteisöönsä.

Meille merkittävänä alkusysäyksenä rangelta kentälle siirtymisessä ovat toimineet omaehtoiset Golfkummit. Kiitos sinulle, joka autoit alkuun välineiden kanssa, ja sinulle, joka kuljit mukana ensimmäiset kierrokset kannustaen, myötäeläen onnistumisissa ja antaen kiirehtimättä vinkkejä ja avaimia omaan oivaltamiseen. Hyvän perustan päälle on ollut turvallista rakentaa, iso kiitos siitä!

Ilon ja positiivisuuden kautta, pelistä nauttien, kohti onnistumisten maksimointia! Kentällä nähdään!

Eeva ja Auli #EAgolf