SUOMEN
GOLFLIITTO

Iida-Lotta Juura
Blogit

Behind the scenes – mistä golfkilpailu on tehty

BlogitIida-Lotta Juura17. Toukokuuta 2018

Kisapäivä on urheilijan juhlapäivä. Tunnelma on tiivis ja perhosia lentelee vatsassa. Niin pelaajat, katsojat kuin järjestäjätkin odottavat jännittyneinä, minkälaisia tuloksia kisassa saadaan aikaan. Parhaassa tapauksessa urheilija voi kuitenkin olla kisan alla levollisin mielin – työ on tehty, ja on aika antaa osaamisen puhjeta kukkaan. Urheilija voi luottaa taitoihinsa, ja keskittyä nauttimaan onnistuneista lyönneistä, timanttiseksi hiotusta kentästä ja mukavasta peliseurasta.

Se, mikä kilpapelaajalta saattaa jäädä huomaamatta on, että ennen kuin kilpailu on edes alkanut ovat monet eri tahot jo tehneet useiden tuntien työn tapahtumajärjestelyiden eteen.  Jotta urheilijat voivat keskittyä olennaiseen ja nauttia pelaamisesta, on kilpailujärjestäjien täytynyt luoda sille puitteet.

Kilpailijalle näkyvimpiä järjestelyihin liittyviä elementtejä ovat pelinopeus, tulospalvelu ja kentän kunto. Näiden lisäksi tehdään valtava määrä pelaajille ja katsojille usein huomaamatonta työtä.

Järjestävälle seuralle kilpailujen läpivienti tuottaa työtä muun muassa kentänhoidon ja vapaaehtoisten rekrytoinnin suhteen. Kenttämestari ja kentänhoitajat tekevät valtavasti toimenpiteitä, jotta kenttä olisi kisan aikana parhaassa mahdollisessa kunnossa. Kentän kunto on sen hoitajille kunnia-asia.

Yhtäkään kisaa ei vietäisi läpi ilman vapaaehtoisia. Vapaaehtoiset hoitavat Golfliiton ohjeistuksella muun muassa tulospalvelun, forecaddien ja startterin tehtävät. Seura pitää huolta myös juniorien energiatasoista – kilpailumaksuun kuuluu kisapäivinä lounas.

Seuran työntekijöiden, kentänhoitajien ja vapaaehtoisten lisäksi kilpailujen eteen töitä tekee myös Golfliitto. Kilpailukalenteri suunnitellaan jo edeltävän talven aikana pelaajille suotuisaksi ja maantieteellisesti reiluksi.

Jotta urheilijat voivat keskittyä olennaiseen ja nauttia pelaamisesta, on kilpailujärjestäjien täytynyt luoda sille puitteet.

Golfliitto lähettää kilpailuihin kilpailunjohtajan, jonka tehtävänä on hoitaa käytännössä kaikki järjestelyihin liittyvä kuten lähtöaikojen laatiminen, lipunpaikkojen määrittäminen ja tilastointipalvelut. Kilpailunjohtajan lisäksi Golfliitto asettaa kilpailuihin tuomarit, joiden tehtävänä on tarkkailla pelinopeutta ja auttaa pelaajia epäselvissä tilanteissa.

Tänä kesänä Catmandoo Finnish Junior Tourilla pelaajat saavat myös totutella pelaamaan kameran edessä. Kisoista tehdään aiempaa tiiviimpää viestintää, ja ammattilaiskisojen tavoin johtajat ja voittajat pääsevät antamaan haastatteluita onnistuneiden kierrosten jälkeen.

Catmandoo Junior Performance Center on luotu auttamaan pelaajia harjoitteluun ja ammattilaisuuteen liittyvissä asioissa. Performance Centerin palvelut tarjoavat pelaajille ja valmentajille valtavasti tietoa, jota he voivat hyödyntää valmentautumisensa tukena. Palvelukonseptiin kuuluvat muun muassa laaja ja monipuolinen tilastointiohjelma, TrackMan- ja Sam Puttlab-lyöntianalysaattorit sekä urasuunnittelua koskevat luennot, joiden tarkoituksena on valottaa pelaajille ja taustajoukoille, mitä kaikkea golfin pelaaminen ammattilaisena vaatii.

Kaikki nämä ja lukuisat mainitsematta jääneet toimet tehdään aina ajatuksella pelaaja ensin. Ilman pelaajia meillä ei olisi yhtään kisaa, mitä järjestää. Toisaalta ilman järjestäjiä meillä ei myöskään olisi yhtään kisaa, vaikka pelaajia olisikin. Tarvitsemme siis toinen toisiamme ja kehitymme yhdessä.

Kilpagolf on hienoa urheilua, ja urheilu on parasta paikan päällä. Siksi kannustankin kaikkia lähtemään golfkisoihin nauttimaan huippusuorituksista ja kannustamaan pelaajia, siitä ne tykkää!

Birdie-rikasta golfkesää!

Iida-Lotta