SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Oppilaiden näköistä Draivia kouluun! -toimintaa

Aloita golf20. Maaliskuuta 2018

Jos samassa yhteydessä mainitaan Yhdistyneet kansakunnat (YK) ja Suomen Golfliiton Draivia kouluun! -hanke, sitä tarinaa on syytä avata hieman enemmän. YK:n terveysjärjestö WHO:n Move for Health -päivän suomalainen versio, Unelmien liikuntapäivä toimi nimittäin innostajana, kun Helsingin Lauttasaaressa sijaitseva Drumsö Lågstadieskola päätti ottaa Draivia kouluun! -välineistön käyttöönsä lasten koulupäivien taukoliikuntavaihtoehtona. Lauttasaarelaiskoulun oppilaat kävivät viime vuoden toukokuussa tutustumassa Golfliiton toimintaan Unelmien liikuntapäivänä, ja Draivia kouluun! -konsepti vakuutti sekä oppilaat että opettajat.

Drumsö Lågstadieskolan 4.-luokkien opettajat Johanna Berlin ja Jani Sarén ovat olleet aktiivisessa roolissa Draivia kouluun! -hankkeen jalkauttamisessa heidän koulussaan. Mutta he ovat tehneet asiat vähän normaalista poikkeavalla tavalla.

”Draivia kouluun! -koulutus on suunnattu pääasiassa opettajille, mutta opettajilla on niin hirveästi töitä muutenkin, että kysyin Golfliitosta, voisiko meidän välituntiohjaajina toimivat oppilaat myös osallistua tähän koulutukseen. Haluan uskoa, että oppilaiden järjestämänä taukoliikunta on toimivampi juttu, ja silloin se on myös osa koulun toimintakulttuuria”, Berlin kertoo.

Koulutuksen saaneet ohjaajat ovat Berlinin ja Sarénin johdolla tutustuneet Draivia kouluun! -verkkosivuilla olevaan suunnitteluohjelmaan. Ohjelman avulla oppilaat ovat päässeet itse suunnittelemaan erilaisia taukoliikuntarasteja.

Lauttasaaressa koettiin tärkeänä, että Draivia kouluun! -koulutus järjestettiin heidän koulullaan ruotsiksi. Toinen tärkeä asia on se, että kaikki Draivia kouluun! -materiaalit ovat saatavilla myös ruotsin kielellä.

Kuva: Juha Hakulinen

Tehtävät valmiiksi ja golfaamaan

Aamupäivän 90 minuutin oppitunti on pitkä aika 4.-luokkalaiselle. Mutta oppitunnin katkaiseva muutaman minuutin taukoliikunta on oiva keino lisätä oppilaiden jaksamista. Berlin ja Sarén ovatkin tarjonneet oppilaille mahdollisuuden mennä Draivia kouluun! -rasteille tekemään erilaisia liikunnallisia aktiviteetteja siinä vaiheessa, kun sovitut tehtävät on saatu tehtyä.

”Voimme esimerkiksi sopia, että kun on tehnyt sivun valmiiksi matematiikan tehtäviä, saa siirtyä käytävän puolella taukoliikuntaan. Ja se helpottaa meidänkin töitä, kun voimme sillä aikaa tarkastaa oppilaiden tehtäviä, kun he ovat liikkumassa. Tämä myös vähentää ruuhkaa tarkastustilanteessa, kun kaikki tekevät tehtäviä hieman eri tahtiin”, Berlin sanoo.

Mitä mieltä oppilaat ovat sitten olleet golfista taukoliikuntana?

”On se minun mielestä ollut tosi kivaa”, Marcus Ehrnrooth sanoo tomerasti. ”Jos on tehnyt yhden sivun valmiiksi, niin sitten on saanut tulla pelaamaan. Kaikki rastit ovat kivoja, vaikka osa on vähän vaikeita, kun pitää saada pallo nousemaan ilmaan”, Ehrnrooth jatkaa.

Hauska ja monipuolinen taukoliikunta näkyy myös oppilaiden innokkuudessa tehdä annettuja tehtäviä.

”Kyllä me yritämme välillä tehdä tehtäviä vähän nopeammin, että pääsisi pelaamaan golfia”, Sofia Wenman myöntää.

Golf ei suinkaan ole ainoa laji, jota lauttasaarelaiskoulussa taukoliikuntamuotona käytetään. Käsipallo ja jalkapallo ovat lasten suosiossa, ja Sarén mainitsee myös tanssin yhtenä hyvänä taukoliikuttajana.

Koulusta kentälle

Golfliitto toivoo, että Draivia kouluun! -projektin avulla golfiin liittyvät asenteet muuttuisivat positiivisimmiksi. Sen lisäksi tavoitteena on totta kai saada uusia pelaajia lajin pariin, sillä lajin aloittaminen on tehty seuroissa helpoksi, ja moneen muuhun lajiin verrattuna kustannukset ovat alhaiset.

Golfseuroilla on nyt hyvä hetki osoittaa aktiivisuuttaan ja tarjota innokkaille koululaisille mahdollisuutta tulla kokeilemaan liikuntasaleissa ja koulun käytävillä opeteltuja taitoja ihan oikeaan lajiympäristöön. Siitä Drumsö Lågstadieskolassakin haaveillaan.

”Minun mielestä kaiken toiminnan pitää olla tavoitteellista ja siinä pitää olla joku päämäärä. Oppilaille olisi todella kiva sanoa, että nyt kun harjoittelette näitä taitoja täällä sisällä, niin sitten toukokuussa pääsette kokeilemaan niitä samoja juttuja ihan oikealle golfkentälle”, Berlin muistuttaa lopuksi.

Lisätietoja Draivia kouluun! -ohjelmasta antaa nuorisovastaava Sami Övermark, +358 44 753 5138 sekä sivustolta https://golf.fi/draiviakouluun