SUOMEN
GOLFLIITTO

Alkeiskurssi

Erittäin helppo ja suositeltava tapa päästä sisälle golfiin on mennä alkeiskurssille, jolle osallistuu noin 90 prosenttia kaikista golfin aloittavista pelaajista.

Alkeiskursseja järjestetään jokaisella golfkentällä Suomessa. Niille voi mennä kuka tahansa aiemmasta golfkokemuksesta riippumatta. Alkeiskurssilla opitaan ammattiopettajan johdolla lyönnin ja lähipelin perusteet sekä tärkeimmät sääntöjä ja golfkäyttäytymistä koskevat asiat, joita pelaaja golfkentällä tarvitsee.

Green card

Alkeiskurssin jälkeen on aika suorittaa golfin ”ajokortti” eli green card. Kortin suoritettuaan pelaaja voi liittyä golfseuran jäseneksi ja aloittaa golfin harrastamisen, aluksi tasoituksella 54.

Green cardin suorituksessa painotetaan pelaajan ymmärrystä pelin sujuvuudesta ja turvallisuudesta sekä kentän kunnioittamisesta. Sääntöjä ei tarvitse osata täydellisesti vaan riittää, että ymmärtää perusteet. Erillistä, lyöntitasoa mittaavaa koetta green cardia suorittavan pelaajan ei tarvitse nykyisin suorittaa.

Golfliiton teettämien tutkimusten mukaan valtaosa aloittelijoista pitää sekä alkeiskurssia että green cardin suorittamista positiivisena ja hyödyllisenä kokemuksena sekä hyvänä tapana tulla lajin pariin.

Green card –suorituksessa pelaajan tulisi:

  • kyetä pelaamaan ja etenemään sujuvasti golfkentällä
  • hallita pelin turvallisuuteen liittyvät keskeiset asiat
  • tuntea keskeisimmät sääntöasiat teorian tasolla
  • ymmärtää, mistä tasoitusjärjestelmässä on lähtökohtaisesti kysymys

Pelaajan EI tarvitse:

  • suorittaa erillistä lyöntitaitokoetta
  • hallita kattavasti golfin sääntöjä
  • ymmärtää tasoitusjärjestelmän perusteita täydellisesti

Kysy alkeiskursseja lähimmästä seurastasi! Voit hakea alkeiskursseja myös seurojen tapahtumakalenterista.

Tasoitus

Kun pelaaja suorittaa green cardin ja liittyy Suomen Golfliiton alaisen golfseuran jäseneksi, hän aloittaa golfharrastuksen tasoituksella 54. Tasoitus on vertailuluku, joka kuvastaa pelaajan pelitaitoja. Tasoitus ei siis ole luku, johon pelaajan odotetaan aina pelaavan.

Yksinkertaistettuna tasoitus kertoo, kuinka monta lyöntiä yli kentän ihannetuloksen eli parin pelaajan oletetaan pelaavan onnistuneella 18 reiän kierroksella. Reikäkohtaisesti tasoitus 54 tarkoittaa, että pelaaja lyö kullakin reiällä onnistuessaan keskimäärin kolme lyöntiä yli parin (tasoitus 54/18=3). Esimerkiksi par 4 -reiällä tasoituksella 54 pelaavan tavoitetulos on 7 (reiän par 4 lyöntiä + 3 tasoituslyöntiä).

Kun pelaajan taidot kehittyvät, hän suoriutuu yksittäisistä rei’istä ja koko kierroksesta tasoitustaan vähemmillä lyönneillä, jolloin hänen tasoituksensa laskee.

Tasoitus mahdollistaa eri tasoisten pelaajien kilpailemisen toisiaan vastaan tasapäisesti.

Kysy myös rohkeasti lisää tasoitusjärjestelmästä kotiseurastasi tai alkeisopettajaltasi.